Hlavní obsah

Jak ztišit hlučný počítač

Počítače jsou rok od roku výkonnější, čímž ale zároveň stoupají nároky na jejich chlazení. Co ale dělat, pokud se nechcete s velmi hlučným strojem smířit? Ztišit počítač naštěstí není žádná věda.

Foto: archív výrobce

Cena tichého chlazení počítačové skříně se může vyšplhat klidně na několik tisíc korun.

Článek

Největší hluk v počítačích dělají ventilátory, které chladí procesor, grafickou kartu, napájecí zdroj nebo čipovou sadu na základní desce. Aktivní větráčky jsou totiž často malé a musí se točit velice rychle, aby zvládly jednotlivé části uchladit. Pak ale vydávají stejný hluk jako vysavač.

Nahradit je můžete účinnějšími modely. Ty se skládají z mohutné pasivní kovové části, která je chlazena velkým ventilátorem s nižším počtem otáček. Takové chladiče sníží hluk v počítači téměř na neslyšitelnou hranici. Proč výrobci tišší chlazení nemontují do počítačů rovnou?

Odpověď je jednoduchá – cena. Základní chladič nestojí více než sto korun, zatímco za větší ventilátory s mohutnou kovovou základnou zaplatíte 500 až 1000 Kč.

Cena tišších ventilátorů pro všechny komponenty v počítačové skříni se tak může vyšplhat klidně až na pět tisíc korun. Za tuto sumu byste si přitom mohli klidně pořídit další PC nebo nový LCD monitor.

SSD místo pevného disku

Nezanedbatelný hluk dovedou při práci vyprodukovat také pevné disky, jejichž plotny se otáčejí při rychlosti pěti až sedmi tisíc otáček za minutu.

Umístit je lze do speciálních tišících rámečků, které ztlumí jejich hlučnost přibližně na polovinu. Zároveň také sníží teplotu disků o několik stupňů. Kvalitní rámeček na pevný disk stojí přibližně 500 Kč.

Daleko elegantnějším řešením je nahrazení pevného disku za SSD jednotku, která neobsahuje žádné pohyblivé součástky. Díky tomu je i při maximálním zatížení naprosto tichá.

Proti pevným diskům jsou SSD jednotky navíc daleko výkonnější. To je poznat nejen při spouštění počítače, ale i při otevírání a ukládání souborů. Na strojích s pevným diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD technologii trvá jen několik desítek sekund.

Jedinou nevýhodou, která brání SSD jednotkám v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.

Kingston SSDNow V300: rychlost hraje prim

Prakticky každá prodávaná SSD jednotka je rychlejší než většina pevných disků. I mezi SSD jsou ale rozdíly v rychlosti. Kingston SSDNow V300 patří k těm nejvýkonnějším úložným systémům pro běžné spotřebitele.

Foto: archív výrobce

Kingston SSDNow V300

Zatímco obyčejný pevný disk dokáže číst i zapisovat data rychlostí 110 MB/s, model společnosti Kingston čte data rychlostí 320 MB/s a zapisuje rychlostí 270 MB/s. Levnější SSD mají klidně i o polovinu horší výsledky než Kingston SSDNow V300.

Kingston SSDNow V300 se prodává buď jako samotná SSD jednotka, nebo jako kit se speciálním příslušenstvím pro montáž do počítačů a notebooků. V této variantě balení navíc obsahuje klonovací program pro snadný přenos dat ze starého disku na nový.

  • Klady: zrychlení PC či notebooku
  • Zápory: cena SSD ve srovnání s HDD
  • Cena: 1600 Kč (120 GB jen SSD); 1950 Kč (120 GB kit)

Cooler Master Hyper 212: extrémní chladič procesorů

Společnost CoolerMaster vyrobila zajímavý chladič s označením Master Hyper 212, který je určen pro procesory značky Intel a AMD. Je vyroben z masivního kovového těla. Z něho odvádí teplo takzvané heatpipe trubice (kovové trubice napuštěné speciální kapalinou s vysokou tepelnou vodivostí).

Foto: archív výrobce

Cooler Master Hyper 212

Celý chladicí systém doplňuje velký ventilátor s regulovatelnými otáčkami. Ty je možné nastavit ručně na pevnou hodnotu, nebo nechat chladič pracovat v automatickém režimu, kdy si otáčky upravuje podle teploty ve skříni. Díky tomu výrobce slibuje dvakrát nižší hlučnost, než jakou vydávají obyčejné chladiče procesorů.

  • Klady: účinné chlazení i pro extrémně výkonné procesory
  • Zápory: chladič se rozměry nemusí vejít do každé skříně
  • Cena: 900 Kč

NZXT Phantom 530: tichost hraje prim

Nepříjemný rachot v počítači nemusí vydávat jen vysokootáčkový ventilátor, ale také samotná skříň. Nekvalitní modely jsou vyrobeny z velice tenkých a měkkých plechů. Kovové části začnou rezonovat vždy, když se roztočí plotny pevného disku nebo médium v optické mechanice. To ale nehrozí u skříně NZXT Phantom 530, která už na první pohled zaujme díky futuristickému designu.

Foto: archív výrobce

NZXT Phantom 530

Skříň je určena pro ty nejvýkonnější sestavy, které přitom zvládne uchladit při nízkém provozním hluku. To je zásluha především tichých ventilátorů, jimiž je model Phantom 530 osazen. Jeden nasává studený vzduch zepředu a další dva pak ze skříně odvádějí teplý vzduch vzadu a nahoře.

Kdyby to bylo málo, sestavu je možné osadit dalšími šesti ventilátory. Hodí se také pro instalaci vodního chlazení. Samozřejmostí je propracovaný kabelový management, který dovoluje vést veškerou kabeláž jednotlivých komponent tak, aby nebránila správnému proudění vzduchu a tím logicky i účinnému chlazení.

  • Klady: prvotřídní zpracování, skvělé odhlučnění
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 3500 Kč

Scythe Himuro: zatočí s vibracemi pevného disku

Himuro od společnosti Scythe je hliníkový chladič, který sníží provozní teplotu pevného disku až o 10 °C. Díky tomu se výrazně prodlužuje jeho životnost. To ale není jediná přednost tohoto zařízení, které se montuje do počítačových skříní.

Foto: archív výrobce

Scythe Himuro

Futuristicky vyhlížející krabička navíc dovede tlumit provozní hluk a vibrace disku tak perfektně, že je prakticky neslyšitelný, podobně jako moderní SSD jednotky. Montáž rámečku není nijak náročná a zvládne ji během pár minut i méně zkušený uživatel.

  • Klady: prodlužuje životnost pevného disku
  • Zápory: s chladicím rámečkem zabírá disk ve skříni více místa
  • Cena: 500 Kč

Bitfenix Recon: kompletní kontrola nad PC

Bitfenix Recon je speciální monitorovací panel, který se v PC skříni montuje do stejné pozice jako optická mechanika. Je k němu možné připojit až pět ventilátorů a následně ovládat jejich otáčky a tím i provozní hluk.

Foto: archív výrobce

Bitfenix Recon

Ovládání přitom probíhá prostřednictvím dotykového displeje, na kterém se zároveň zobrazují i informace o teplotě uvnitř skříně. Zajímavostí je možnost připojení k internetu. Díky tomu je možné ovládat sestavu na dálku prostřednictvím chytrého telefonu.

  • Klady: snadné ovládání
  • Zápory: na dotykovém displeji se usazuje více nečistot než na obyčejném
  • Cena: 1200 Kč

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám