Hlavní obsah

Creative Tactic3D Alpha – povedená sluchátka s kvalitním prostorovým zvukem

Novinky, Tomáš Hort

Nová herní sluchátka s mikrofonem od společnosti Creative Labs jsou mimo hraní her vhodná i pro sledování filmů či poslech hudby. Mají prostorový efekt s certifikací THX a velmi lákavé zpracování. Cena navíc není nijak vysoká.

Foto: Creative, Novinky

Herní sluchátka Creative Sound Blaster Tactic3D Alpha

Článek

Někteří z vás možná vlastní, nebo alespoň znají sluchátka Creative Fatal1ty Gaming Headset. Jsou to už takřka legendární sluchátka pro příležitostné hráče počítačových her v přijatelné cenové hladině do tisíce korun. Jejich kvality není potřeba dokazovat, dokázal je totiž čas. Budou to již skoro čtyři roky, co jsou na trhu a stále je jejich oblíbenost vysoká. Může za to i aktuální cena lehce nad 500 korun, které se konkuruje jen špatně.

Jenže čtyři roky je dlouhá doba a už je potřeba nahradit oblíbený produkt novinkou. Tou jsou sluchátka Creative Sound Blaster Tactic3D Alpha. Společnost Creative použila do názvu hodně známé sousloví „Sound Blaster“, které označuje počítačové produkty z oblasti zvuku (dříve hlavně zvukové karty) od tohoto výrobce. Plný název nového produktu je moc dlouhý, nám postačí Tactic3D Alpha.

THX zvuk pouze přes USB nástavec

Krabice sluchátek je z velké části průhledná. Vidíme tak, co kupujeme. Je také poměrně velká, ale sluchátka v ní vypadají exkluzivně, a o to jde. Uvnitř balení najdeme přídavný mikrofon, THX nástavec připojitelný přes USB a manuály. Součástí balení není CD s ovladači, ale pro správnou funkci sluchátek jsou ovladače potřeba. Musíme si je tak stáhnout z internetu, což pro někoho může být složitější.

Foto: Creative, Novinky

Pro plný zážitek z poslechu je potřeba sluchátka připojit k počítači přes USB redukci.

Největším tahákem sluchátek je podpora technologie THX. THX je standard vysoké kvality audiovizuální reprodukce pro kina, domácí kina, počítačové reproduktory či třeba sluchátka. V našem případě se jedná o audio reprodukci vysoké kvality u sluchátek. U Tactic3D Alpha se technologie THX aktivuje po připojení přes USB nástavec a zapnutím v softwaru. Nepotřebujeme tedy jack konektory na zvukové kartě, stačí USB port typu 2.0 nebo vyšší.

Netradiční použití tenkého plochého kabelu

U běžných sluchátek jsme zvyklí na kulatý gumový nebo pletený kabel. U Tactic3D Alpha nás překvapí, že skoro dvoumetrový kabel je vlastně takový tenký pásek. Ten výrazně zabraňuje otáčení a tedy i překroucení kabelu. Navíc je také velmi skladný. Na svém konci u konektorů se rozdvojuje na část pro sluchátka a pro mikrofon. Oba jack konektory jsou pozlacené.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Kabel ke sluchátkům je plochý. Nechybí na něm ani ovládání hlasitosti a zapnutí mikrofonu.

Samotná sluchátka jsou z černého pevného plastu. Vypolstrování obou sluchátek je měkké, pokryté černou koženkou. Stejně je tomu i u náhlavníku. Polohování dle velikosti hlavy má šest stupňů. Každé ze sluchátek je lehce otočitelné.

Vnitřní část s vypolstrováním se přizpůsobí uším směrem nahoru či dolů. Jedná se o středně velká sluchátka. Nemáte tak celé uši ve volném prostoru uvnitř. To s sebou nese i lehké otlačení při delším použití. Pokud bychom však chtěli ještě větší standard pohodlnosti, museli bychom se dívat na modely ve vyšší cenové kategorii.

Mikrofon je možné odejmout

Výhodou sluchátek je možnost odejmutí mikrofonu v případě nevyužití nebo přenosu. Jedná se o mikrofon s technologií potlačení okolního hluku. Kvalita nahrávaného zvuku je z něj velmi dobrá. Nemusíte se bát ani šumu. Při testování byly nahrávané vzorky v porovnání se starším, již zmiňovaným headsetem Fatal1ty Gaming Headset v oblasti šumu o dost lepší.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Po stránce designu jsou sluchátka hezká

Zajímavé, a ve většině případů velmi vtipné je využití technologie VoiceFX. Přes instalovaný software si můžeme upravit svůj hlas dle přednastavených profilů, či si utvořit vlastní modifikace na základě několika faktorů, jako je třeba výška a hloubka hlasu. Praktické využití může být v tom, že někdo na druhé straně nebude znát váš pravý hlas. Nejčastěji to však skončí u smíchu obou stran. Přednastavené profily hlasu mimozemšťana, dítěte, robota či elfa k tomu přímo vybízejí.

Kvalita zvuku je skvělá

Sluchátka můžeme zapojit dvěma způsoby. Pokud je však připojíme standardně do konektoru zvukové karty, neužijeme si podporu THX efektů. Někoho by napadlo, že by se tedy přes USB THX konektor daly připojit třeba i reproduktory. To bohužel nelze, software tuto možnost blokuje a žádný zvuk z nich nejde.

Ač sluchátka nemají označení 5.1 nebo 7.1, kvalitní prostorový zvuk si s nimi užijeme. Přes software si musíme aktivovat THX TruStudio Pro, což je technologie speciálně pro sluchátka Creative. Nastavit si můžeme úroveň prostorového zvuku nebo basů. I basy jsou velmi kvalitní a na maximum velmi hlučné. Prostorový efekt při sledování filmů, poslouchání hudby či hraní her je výborný. Nic takového bychom od sluchátek za cenu lehce nad 900 korun opravdu nečekali.

Nastavení v programu je mnoho

Bez originálního softwaru jsou sluchátka poloviční. Můžeme je bez něj používat, ale nezažijeme moc z toho, co ohledně kvality zvuku popisujeme. Software si stáhneme na stránkách výrobce Creative. Jeho design je jednoduchý. Můžeme si v něm vytvářet různé profily nastavení pro různé aplikace, které používáme. Na hraní her jeden, na povídání s kamarády po Skype jiný, jen mezi nimi přepínáme.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Pro aktivaci THX technologie je potřeba zapnout tuto funkci i v ovladačích

V záložce THX TruStudio Pro najdeme volby pro sílu pěti THX efektů. V záložce ekvalizér máme možnost úpravy zvuku na 11 kanálech. VoiceFX poslouží pro změnu hlasu zmiňovanou výše. Pro labužníky mnoho nastavení, pro uživatele bez potřeby cokoli nastavovat stačí nechat vše tak, jak je na začátku, kromě aktivace THX.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili herní sluchátka Creative Sound Blaster Tactic3D Alpha. Jedná se o sluchátka s širokým spektrem využití. Ač jsou označována jako herní, výborně poslouží i pro kvalitní poslech hudby nebo sledování filmu. Certifikace THX zaručuje vysokou kvalitu prostorového zvuku, kterou mohu jen potvrdit. Něco takového za necelých tisíc korun je skvělá nabídka. Při hraní budete přesně vědět, kde je váš soupeř, ve filmech, co kde explodovalo. Basy jsou taktéž výborné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Sluchátka Creative Sound Blaster Tactic3D Alpha

Kvalitní je i zpracování. Mikrofon se dá odejmout a zvuk snímá velmi kvalitně. Kabel ke sluchátkům je dost dlouhý a netradičně plochý, což je jen k užitku. Možnosti nastavení jsou standardní, každému dle jeho pohodlí. Při delším používání dochází k lehčímu tlačení sluchátek, a to i přes měkké polstrování. Volně stažitelný software je velmi jednoduchý a lehce využitelný. Nedostatkem je pouze nutnost stažení přes internet, neboť v balení žádné CD s ovladači není.

Vzhledem k ceně produktu, která je aktuálně kolem průměrných 950 korun, musíme označit sluchátka Creative Sound Blaster Tactic3D Alpha za skvělou volbu i pro více náročné uživatele. Podávaný zvuk je na tuto cenovou hladinu výborný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám