Hlavní obsah

Co umí moderní fotoaparáty

Novinky, mif

Na českém trhu je na výběr několik stovek různých fotoaparátů. Vyznat se v nabídce tak nemusí být vůbec jednoduché ani pro zběhlejší uživatele. Poradíme, na co si dát při výběru pozor.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Na trhu rozeznáváme několik různých kategorií fotoaparátů. Mezi nejrozšířenější patří takzvané kompakty, které získaly svůj název podle svých kompaktních rozměrů. Nejnovější modely nejsou zpravidla o moc větší než obyčejný mobil, díky čemuž se snadno vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší kvalitou pořízených fotografií. Prodejci rádi tvrdí, že o kvalitě rozhoduje rozlišení – čím více megapixelů přístroj má, tím lépe. Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 x 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny.

Pokročilé modely

Popularitě se těší také takzvané ultrazoomy. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 50krát. Kvůli vysokým hodnotám přiblížení a vyšším nárokům na stabilizaci obrazu (aby fotky nebyly i při maximálním zoomu neostré) si zájemci za ultrazoom připlatí několik tisíc korun.

Pro nejnáročnější uživatele jsou určeny digitální zrcadlovky a bezzrcadlovky, které dokážou vytvořit velice povedené snímky – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu.

Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy. Na fotografování interiéru, detailního pohledu nebo na rodinné snímky se totiž vždy hodí jiný objektiv.

Nevýhodou zrcadlovek a bezzrcadlovek je vyšší hmotnost a větší rozměry. Stejně tak je nutné počítat s šetrnějším zacházením, aby se přístroj nepoškodil. Ceny zrcadlovek startují na 9000 Kč, v případě bezzrcadlovek pak na 7000 Kč, nejlepší modely stojí klidně i sto tisíc.

Sony Cybershot DSC-HX350: maximální možné přiblížení

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Sony Cybershot DSC-HX350, který nabízí rozlišení 20,4 megapixelu a 50násobný optický zoom. Díky tomu je možné fotit detailní snímky i ze vzdálenosti několika desítek metrů.

Optické přiblížení je možné používat i při natáčení videa. To ultrazoom dokáže pořizovat i ve vysokém rozlišení 1920x1080 obrazových bodů, tedy ve standardu Full HD. Samozřejmostí je stabilizace obrazu.

Foto: archív výrobce

Sony Cybershot DSC-HX350

Model Cybershot DSC-HX350 dokáže vytvářet i panoramatické fotografie, kdy automaticky poskládá jednu vyfocenou fotografii vedle druhé, a k dispozici je i řada kreativních režimů, které usnadní focení sportu, dětí i jídla. Nechybí ani plně automatický režim, který nastavení focené scény provede za uživatele.

Pro prohlížení fotografií i videí je přístroj vybaven třípalcovým displejem, k dispozici je ale také elektronický hledáček. Vyzdvihnout si zaslouží také objektiv Zeiss Vario-Sonnar T, který dokáže zachytit poměrně povedené momentky i za horších světelných podmínek.

Včetně baterie a paměťové karty váží fotoaparát více než 600 gramů, což je třikrát více než v případě obyčejných kompaktů. Právě rozměry a hmotnost jsou daní za nabízené funkce.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení
  • Zápory: větší rozměry a hmotnost ve srovnání s kompakty
  • Cena: 9000 Kč

Nikon Coolpix W100: s vodou se kamarádí

Coolpix W100 od společnosti Nikon se na první pohled nijak výrazně neliší od konkurenčních modelů, které uživatele lákají příznivou cenovkou. Ve skutečnosti má ale navrch hned v několika ohledech. V první řadě se nabízí v široké škále pastelových barev, díky čemuž se hodí jako dárek pro většinu mladších ročníků.

Foto: archív výrobce

Nikon Coolpix W100

Navíc má speciální konstrukci, která je odolná proti pádům a prachu. Přístroji dokonce nevadí ani voda, ponořen může být až do hloubky deseti metrů. Logicky tedy nevadí, když na zimní dovolené foťák spadne do hromady sněhu, o čemž si většina konkurentů může nechat jenom zdát.

I přes zvýšenou odolnost nepřišel tento kompakt o trojnásobný optický zoom. Objektiv se světelností f/3,3-5,9 je napojen na CMOS snímač s rozlišením 13,2 megapixelu. Kvalita snímků nicméně odpovídá cenové kategorii, především za zhoršených světelných podmínek je na snímcích znát značný šum.

Vyzdvihnout si zaslouží technologie SnapBridge. Jde v podstatě o funkci, díky níž může fotoaparát komunikovat bezdrátově s chytrým telefonem nebo počítačovým tabletem. Díky spárování mohou být pořízené momentky automaticky odesílány na mobilní zařízení. V první řadě jsou tak pochopitelně zálohovány pro případ ztráty či poškození fotoaparátu, ve druhé řadě mohou být snímky v podstatě okamžitě sdíleny prostřednictvím sociálních sítí, případně odeslány e-mailem.

  • Klady: funkce SnapBridge, vodotěsná konstrukce
  • Zápory: kvalita snímků za horšího světla
  • Cena: 3900 Kč

Rollei Compactline 83: nejlevnější na trhu

Fotoaparát Compactline 83 od společnosti Rollei je na trhu již delší dobu. Přestože většina podobně starých konkurenčních modelů se již dávno přestala prodávat, tento digitální kompakt je nesmrtelný. A to především díky své ceně – levnější přístroj byste na pultech obchodů hledali marně.

Foto: archív výrobce

Rollei Compactline 83

Ceně však odpovídá kvalita, plastové tělo přístroje tak působí velice chatrně. Ve výbavě fotoaparátu navíc nenaleznete ani optický zoom. Osminásobný digitální zoom to už nezachrání, neboť při jeho použití se výrazně zhorší kvalita pořízených momentek.

Rozlišení snímače je osm megapixelů, výrobce udává poměrně nízkou světelnost F 2,8. Za zhoršených světelných podmínek je však na snímcích stejně znát značný šum.

Kompenzovat alespoň částečně tyto nedostatky přístroje se snaží výrobce doprovodnými funkcemi. Kromě detekce úsměvu a obličeje dokáže fotoaparát také poznat, zda je slunečno, zataženo nebo zda je snímek pořizován pod zářivkou či žárovkou a podle toho nastavit automaticky nejlepší motiv.

  • Klady: velice atraktivní cena
  • Zápory: kvalita snímků, především za špatných světelných podmínek
  • Cena: 890 Kč

Canon EOS 77D: pro náročnější uživatele

Na amatérské a poloprofesionální uživatele, kteří si přeci jen chtějí s tvořením snímků hrát trochu více, cílí digitální zrcadlovka Canon EOS 77D. Ta láká na APS-C CMOS snímač s rozlišením 24,2 megapixelu a obrazový procesor Digic 7. Rozsah hodnot ISO je od 100 do 25 600, rychlost závěrky pak od 30 s do 1/4000 s.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 77D

Nejzajímavějším prvkem novinky je ale použitý snímač, využívá totiž unikátní technologii tzv. duálních pixelů. V praxi je díky tomu ostření výrazně rychlejší a přesnější, a to i za špatných světelných podmínek. Vcelku pochopitelně ale výsledky focení ovlivňuje ještě více nasazený objektiv.

Canon EOS 77D dále nabízí výklopný displej s úhlopříčkou sedm palců. Ten je dotykový, což přijde vhod nejen při pohybu v jednotlivých nabídkách, ale také při focení. Jednoduše ťukne na dotykový displej fotoaparátu a vybere oblast, na kterou má přístroj zaostřit – podobně jako u chytrých telefonů.

Testovaná zrcadlovka od společnosti Canon se prodává samostatně bez objektivu. Pokud lidé žádný objektiv nemají, vyplatí se více set se základním objektivem 18-55 mm. Ten totiž vyjde levněji, než kdybyste pořizovali zrcadlovku a objektiv zvlášť.

  • Klady: technologie duálních pixelů
  • Zápory: k pořizovací ceně je nutné připočíst náklady na objektivy
  • Cena: 20 000 Kč (samotné tělo); 25 000 Kč (provedení se základním objektivem)

GoPro Hero: malý, ale šikovný

Hero od společnosti GoPro je plnohodnotná akční kamera, která láká na odolnou konstrukci. I bez speciálního pouzdra jí nevadí voda, pády ani prach. A právě proto může přijít vhod i fotografům. Díky kompaktním rozměrům a odolnému tělu s ní mohou vytvářet momentky i v místech, kde by to jinak s klasickými fotoaparáty možné nebylo. Fotografie mají rozlišení 10 MPx.

Foto: archív výrobce

GoPro Hero (2018)

Model GoPro Hero je samozřejmě možné používat také k natáčení videí. Kamera dovoluje natáčet stabilizované záznamy až v rozlišení 1440p při 60 snímcích za sekundu. V tom je patrně největší rozdíl oproti šestce, ta totiž stačí až na 4K záběry. Novinka je tak určena pro uživatele, kteří nejčastěji natáčí ve Full HD, těm nabídne i mírně vyšší rozlišení.

Už v základu akční kamera obsahuje dotykový displej, na kterém je možné zobrazovat všechny pořízené momentky a videa. Ten má úhlopříčku dva palce a zakrývá prakticky celou zadní stranu zařízení. Druhý informační displej je pak vepředu. Samotnou kameru je možné ovládat pomocí hlasových příkazů, podporována je nicméně pouze angličtina.

Pořízené záběry se mimochodem mohou nahrát přímo do aplikace GoPro, která z nich automaticky vytvoří video. Sama jednotlivé záběry postříhá a sestaví z nich výsledné dílo. Bezdrátově je možné do mobilní aplikace odesílat také fotografie, a snadno je pak sdílet například na sociální sítě.

  • Klady: dokáže natáčet videa i pořizovat fotografie
  • Zápory: loňský model nabízí nahrávání ve 4K, je však dvakrát dražší
  • Cena: 6000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám