Hlavní obsah

Co umějí tablety za tisíc korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové tablety neustále zlevňují a jejich nabídka se rozrůstá o nové modely i značky. Díky tomu je možné i za cenu okolo tisíce korun koupit velmi zajímavé přístroje. Není ale všechno zlato, co se třpytí.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejlevnějšími tablety se zpravidla objevují značky, které nejsou pro tuzemské zákazníky příliš známé.

Článek

Ještě loni před Vánocemi se ceny tabletů pohybovaly těsně pod hranicí 2000 korun, jednalo se navíc jen o pár modelů. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, mají nyní zákazníci v cenovém rozpětí od 1000 do 1500 Kč na výběr z téměř čtyř desítek různých přístrojů.

Cenovku nižší než 1500 korun nabízejí například tablety Yarvik Luna 8", Sencor Element 7D001, Modecom FreeTAB 2096+, iGet N7B Family, NextBook Premium 7 HD, E-Pad DUO 7", Evolveo Vision XD7 a DPS Dual 7".

Jak je z výčtu zřejmé, mezi nejlevnějšími tablety se zpravidla objevují značky, které nejsou pro tuzemské zákazníky příliš známé. Jejich cena také odpovídá kvalitě. Vykoupena je řadou ústupků. Výrobci zpravidla šetří na jednotlivých komponentech.

Kvalita vs. cena

Kromě pomalejších součástek, jako jsou paměti nebo procesory, jsou to například i dotykové displeje. Levnější panel lidé poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání.

Na trhu se ale pomalu prosazují levné tablety renomovaných výrobců. U nich jsou také použity levnější součástky, ale kvalita konstrukce je většinou výrazně lepší. Uživatelé se tak nemusejí bát, že přístroj se rozbije hned po prvním pádu.

Levným tabletům prakticky bez výjimky dominuje operační systém Android od společnosti Google. To se ale bude letos snažit americký Microsoft změnit a výrobcům nabídne bezplatné licence na platformu Windows. Na trhu se tak nejspíše objeví celá řada nových zajímavých přístrojů.

Point of View Mobii 703: levněji to nejde

Aktuálně nejlevnějším tabletem na trhu je Point of View Mobii 703. Tento zajímavý přístroj je možné v tuzemských obchodech koupit za rovných 1000 korun. Přitom za tuto sumu nabízí stejnou výbavu jako o několik stovek dražší přístroje.

Foto: archív výrobce

Point of View Mobii 703

Disponuje sedmipalcovým displejem s rozlišením 800 x 480 pixelů. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 4 GB a k internetu je možné se připojit prostřednictvím bezdrátového standardu wi-fi. Nechybí ani bluetooth.

Pracovní tempo tabletu udává procesor Cortex A8 při frekvenci 1,2 GHz. Dále má model Point of View Mobii 703 k dispozici 512 MB operační paměti, což je největší brzda celého přístroje. Odezva operačního systému Android je kvůli tomu citelně pomalejší.

  • Klady: nejlevnější tablet na trhu
  • Zápory: plasty, zařízení působí laciným dojmem
  • Cena: 990 Kč

Sencor Element 7: sází na elegantní vzhled

Sencor Element 7 sází stejně jako konkurenční tablet Point of View Mobii 703 na nízkou prodejní cenu. Výrobce však navíc zapracoval také na vzhledu samotného přístroje, díky čemuž zařízení nepůsobí tak laciným plastovým dojmem.

Foto: archív výrobce

Sencor Element 7

Přístroj je navíc poměrně lehký, váží dokonce ještě méně než populární iPad Mini od společnosti Apple, což není u levných modelů zas tak obvyklé. Zamrzí snad jen hardwarová tlačítka, která jdou mačkat přece jen o něco hůře než ta virtuální na displeji. Mohlo však jít jen o chybu testovaného kusu.

V ostatních parametrech se Sencor Element 7 příliš neliší od ostatních levných tabletů. Sedmipalcový displej má rozlišení 800 x 480 pixelů, procesor Allwinner A13 pracuje na frekvenci 1,2 GHz a k dispozici má zařízení 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: hardwarová tlačítka jdou trochu obtížněji mačkat
  • Cena: 1200 Kč

Tracer oVo Lite: dražší neznamená lepší

Výkon tabletu Tracer oVo Lite zajišťuje procesor Cortex A8 pracující na frekvenci 1000 MHz společně s grafickým jádrem Mali-400. To stačí i pro hraní některých her určených pro operační systém Android. S oslnivými detaily ale nepočítejte.

Foto: archív výrobce

Tracer oVo Lite

Přístroj se ovládá prostřednictvím sedmipalcového displeje s rozlišením 800 x 480 pixelů. Intenzita podsvícení dotykového panelu je ale o něco horší než u konkurence. Problém tak může představovat horší čitelnost na ostrém slunci.

Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 4 GB, dále je k dispozici 512 MB operační paměti. Tablet samozřejmě disponuje bezdrátovým adaptérem wi-fi pro připojení k internetu, s bluetooth však nepočítejte.

  • Klady: prodává se i v elegantní bílé barvě
  • Zápory: absence bluetooth, čitelnost displeje na slunci
  • Cena: 1500 Kč

Acer Iconia Tab B1: na značce záleží

V nabídce levných počítačových tabletů nejsou jen cizokrajné značky, stále častěji se o segment cenově nejpříznivějších přístrojů zajímají také renomovaní výrobci. Příkladem může být model Acer Iconia Tab B1, který se prodává už za méně než dva tisíce korun.

Foto: archív výrobce

Acer Iconia Tab B1

Stroj vybavený operačním systémem Android má sedmipalcový displej s LED podsvícením, který nabízí velice věrný obraz a živé barvy. Rozlišení dotykového panelu má navíc vyšší rozlišení než konkurence z řad nejlevnějších – 1024 x 600 obrazových bodů.

Srdcem Iconie B1 je dvoujádrový procesor s taktem 1,3 GHz. Kapacita operační paměti dosahuje hodnoty 1024 MB. Tablet od Aceru kromě výbavy sází také na širší nabídku barevných kombinací. Kromě černé a bílé je tak možné zakoupit také červenou a stříbrnou.

  • Klady: kvalitní displej
  • Zápory: kamera tabletu má nízké rozlišení 0,3 MPx
  • Cena: 1990 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám