Hlavní obsah

Co umějí nejlevnější notebooky

Novinky, mif

Nabídka notebooků v současnosti čítá na tisíc různých modelů a konfigurací. Vedle vysokého výkonu lákají na kompaktní rozměry nebo širší možnosti využití. Překvapivě i ty nejlevnější stroje mají co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

I u těch nejlevnějších modelů si lidé mohou zvolit, zda upřednostní velké 15,6palcové stanice, nebo kompaktní laptopy s 11palcovými displeji.

Článek

Ceny notebooků startují okolo pěti tisíc korun, je ale možné narazit na pár strojů, které jsou dokonce ještě nepatrně levnější. Kromě pomalejších součástek, alespoň ve srovnání s dražšími modely, tlačí výrobci cenu dolů ještě tím, že laptopy nevybavují operačním systémem Windows.

I u těch nejlevnějších modelů si lidé mohou zvolit, zda upřednostní velké 15,6palcové stanice, nebo kompaktní laptopy s 11palcovými displeji.

V ostatních součástkách se ale levné notebooky liší jen výjimečně. A tak prakticky o všech platí, že stačí na běžnou kancelářskou práci, přehrávání videí i poslech hudby. Náročnější úkony, jako je například hraní her, jsou však nad jejich síly.

Levné jsou i hybridy

V cenově nejpříznivější kategorii přenosných počítačů se začaly objevovat v posledních měsících také tzv. hybridy, často označované také jako zařízení 2v1. Ty si berou to nejlepší ze světa notebooků i tabletů.

Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Zorientovat se v aktuální nabídce a najít nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je portál Zboží.cz. Do vyhledávače stačí zadat název produktu, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu.

Samozřejmě je možné hledání na Zboží.cz zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný nebo jakou má barvu.

Acer Aspire V5-123: pod taktovkou AMD

Společnost Acer u notebooku Aspire V5-123 nepoužila jako konkurenti platformu společnosti Intel, ale konkurenční řešení od AMD. To v praxi přináší své klady i zápory. Výkon tohoto stroje, jehož základem je procesor AMD E1-2100 taktovaný na 1 GHz, je totiž nepatrně nižší než u levných notebooků s procesorem Intel Celeron. A to i přesto, že jsou k dispozici také 2 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Acer Aspire V5-123

Na druhou stranu nižší výkon se příjemně podepsal na výdrži baterie, i při vyšším vytížení celého systému se bez elektrické zásuvky laptop obejde téměř 4,5 hodiny. Výdrž většiny konkurentů se přitom pohybovala pod hranicí čtyř hodin.

Delší výdrži přispívá rozhodně také 11,6palcový displej (1366 x 768 obrazových bodů), který má nižší spotřebu než 15,6palcové varianty. Pro úplnost dodejme, že přístroj vybavený operačním systémem Windows 8 pracuje s grafickým čipem AMD Radeon HD 8210 a 500GB datovým úložištěm.

  • Klady: výdrž baterie
  • Zápory: nižší výkon
  • Cena: 5300 Kč

Lenovo IdeaPad A10: mezi počítačem a tabletem

Aktuálně jedním z nejlevnějších hybridů na trhu je model Lenovo IdeaPad, který je možné pořídit už za méně než pět tisíc korun. Jak je možné, že je o tolik levnější než konkurence? Je totiž postaven na podobných součástkách jako počítačové tablety a místo operačního systému Windows používá platformu Android.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaPad A10

Dotyková obrazovka má úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů. O výkon se stará procesor Rockchip RK3188 ARM Cortex A9, jehož čtyři jádra pracují na frekvenci 1,8 GHz. Ten má k dispozici integrované grafické jádro Mali-400MP4 a 1 GB operační paměti. SSD disk má kapacitu 16 GB.

Tento stroj je v podstatě hybrid. Na první pohled tento stroj vypadá jako obyčejný notebook, díky uchycujícím pantům je možné dotykový monitor vyklopit o více než 180 °. V takovém případě pak začne klávesnice sloužit jako podstavec tabletu.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: spíše podprůměrný výkon, málo operační paměti
  • Cena: 4990 Kč

HP 255 G3: láká na větší displej

Na platformu AMD vsadila také společnost Hewlett-Packard. Proti modelu od Aceru ale nabízí HP 255 G3 větší displej s úhlopříčkou 15,6 palce. Monitor je navíc pokryt speciální antireflexní vrstvou, která na rozdíl od konkurenčních lesklých panelů netrpí na odlesky světla. Pracovat lze tak s tímto strojem za ostrého slunce.

Foto: archív výrobce

HP 255 G3

Srdcem notebooku je čtyřjádrový procesor AMD E2-6110 s frekvencí 1500 MHz. Chod operačního systému je tak citelně svižnější než v případě levnějšího modelu Acer Aspire V5-123. Pro úplnost dodejme, že operační paměť má kapacitu 2 GB a pevný disk 500 GB. Samozřejmostí jsou i bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth.

HP 250 G2 je aktuálně tím nejlevnějším novým notebookem v nabídce společnosti Hewlett-Packard. Toho výrobce docílil mimo jiné i tím, že jej nevybavil operačním systémem Windows. Pokud by jej chtěl uživatel využívat, cena za OEM licenci osmiček vyjde na další dva tisíce korun. Starší sedmičky jsou o tisícovku levnější.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: jedna z nejvyšších hmotností mezi testovanými stroji (2,5 kg)
  • Cena: 5900 Kč

Toshiba Satellite NB10t: kompaktní rozměry, nízká hmotnost

Zaujmout levným strojem s cenovkou pod šest tisíc korun se snaží také společnost Toshiba. Sází především na kompaktní rozměry – tloušťka v nejtenčím místě je pouhých 13 mm, v nejširším pak 25 mm. Velmi příjemná je také hmotnost 1,3 kg.

Foto: archív výrobce

Toshiba Satellite NB10t

I přes kompaktní rozměry působí konstrukce tohoto stroje nepatrně bytelnějším dojmem než u konkurence. Pády by nejspíše nevydržel, ale častější přenášení v brašně by se na jeho konstrukci nemělo nijak výrazně podepsat.

Co se hardwarové výbavy týče, srdcem stroje je dvoujádrový procesor Core Celeron N2810 pracující při frekvenci 2,0 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti, které lze však snadno rozšířit až na 4 GB. Pevný disk dosahuje kapacity 500 GB. Samozřejmostí je stejně jako u všech uvedených notebooků i vestavěná webkamera.

  • Klady: robustnější konstrukce
  • Zápory: vnější plasty působí na pohled laciným dojmem
  • Cena: 5990 Kč

Asus EEE PC X101CH: když vzhled hraje prim

Základem modelu Asus EEE PC X101CH je procesor Intel Atom N2600 taktovaný na 1,6 GHz. Ten má k dispozici integrovaný grafický čip Intel Graphics Media Accelerator 3600, 1024 MB operační paměti a 320 GB pevný disk. Displej má úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Asus EEE PC X101CH

Tento stroj pracuje pod operačním systémem Windows 7. Ve výbavě tohoto stroje samozřejmě nechybí ani zabudovaná webkamera či čtečka paměťových karet. Jak je tedy z řádků výše patrné, výbavou se tento stroj podobá svého času velmi populárním netbookům, které však především svým výkonem nedokázaly držet krok s dobou a postupně z trhu vymizely.

Jedním z mála přeživších je právě tento stroj od Asusu. Jak se mu to podařilo? Nejspíše díky kombinaci přívětivé ceny a povedeného designu. Plastové části totiž mají strukturovaný povrch, který vypadá jako skutečná látka.

  • Klady: líbivý vzhled
  • Zápory: nízké rozlišení displeje
  • Cena: 4800 Kč

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám