Hlavní obsah

UEFA Euro 2012: Česká reprezentace za šest stovek

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hra, speciálně vydaná k evropským a světovým fotbalovým šampionátům, je už léta klasikou, na kterou se těší nejen fandové počítačových her, ale často i nadšenci zeleného pažitu, kteří hrají jen příležitostně. Hra vždy vycházela samostatně, za což hráči výrobce pranýřovali, jelikož nešlo o plnohodnotnou hru. Nyní došlo ke změně. Ta však jistě není k lepšímu.

Trailer ke hře UEFA Euro 2012

 
Článek

FIFA World Cup South Africa je posledním šampionátem, který EA před letošním Eurem zpracovali. Hra vycházela samostatně, ale dopřála vám aspoň opravdový feeling šampionátu. Ať už šlo o výtečný soundtrack, který turnaj provázel, zvuk bzučících vuvuzel a nebo autentická jména hráčů ze států, o kterých jste často ani neslyšeli. A navíc EA nám tehdy předhodili nové ovládání penalt, což byla velmi příjemná změna.

Nyní si evropský šampionát stahujete k FIFA 12 jen jako jakýsi datadisk. Nápad, který zaslouží pochvalu. Cena? Na X-Boxu 360 zaplatíte v přepočtu něco málo pod 600 korun a add-on si stáhnete přes X-Box Live. Logicky vás asi zajímá, co za ně dostanete, že?

Foto: EA

Graficky je Euro stejné jako FIFA 12.

Nic moc. Hlavním kladem je asi česká reprezentace s autentickými jmény, o které jsme si mohli nechat ve FIFA 12 jen zdát. Bezva. Všech 53 mančaftů, za které si můžete zahrát, však to samé štěstí tentokrát nemělo. Za Slováky hraje tým se jmennými patvary hráčů, kterým letošní šampionát smutně unikl. Jenže problém se táhne nejen s nekvalifikovanými týmy, ale třeba i s takovým Polskem, které šampionát hostí. A co chce hráč, který si UEFA Euro 2012 koupí? Autentický zážitek. A toho se mu v této hře moc nedostane.

Tuna nových hlášek? Ani omylem

Nejde jen o jména. S napětím jsem čekal na nějaké nové hlášky Jaromíra Bosáka a Petra Svěceného. Jenže tvůrci se moc nenamáhali. Člověk hraje úvodní zápas na samotném ME a dostane se mu jen přivítání typu: "Vítejte na tomto mezinárodním utkání." To je prostě bída. Ze sebemrskačství jsem si zkusil zapnou polský komentář a hle, při té samé příležitosti mě polský komentátor vítal u zápasu mistrovství Evropy. Není snad jasné, že tyto maličkosti jsou to, co hráče přiměje hru v atmosféře blížícího se šampionátu hrát? Asi ne.

Foto: EA

U těch nejlepších celků se dočkáte pravých jmen. Takové štěstí už však nemají Slováci ani třeba domácí Poláci.

Kdyby ovšem celý model Eura fungoval, člověk by si výše zmíněných "drobností" možná nevšímal. Jenže hra je osekaná tak nehezkým způsobem, že to až zabolí. Chybí možnost zahrát si celou kvalifikaci, což byl vždy základní pilíř celé hry a víceméně její podstata. Dovést nějaké babraly na Euro a pokusit se tam s nimi o zázrak. Ale kdeže, nic takového vás tentokrát nečeká. Skočit můžete jen přímo do samotného turnaje, jehož význam vám ozřejmují aspoň autentická loga šampionátu a poměrně hezky pozměněné ukazatele. V průběhu hry se dočkáte informačních zpráv o držení míče či úspěšnosti nahrávek. Konečně.

Hlavní herní mód je značně nepovedený

Hlavním tahákem Eura má být asi mód Expedition. Tato vazba však zcela vystihuje podstatu situace - má být. Ale není. Expedition je podivný mód, kdy si vyberete svého profíka, okolo kterého dostanete bandu evropských rezervních fotbalistů z "Horní Dolní" a snažíte se postupně porážet evropské týmy. Každý musíte porazit třikrát, za což dostáváte postupně jako odměnu jednoho hráče z rezervy, jednoho ze střídačky a nakonec jednoho ze základu. Vylepšujete si tak tým a postupně otevíráte nové soupeře. Tím to ale hasne. Žádný zajímavý držák, žádné informace o jednotlivých klubech a zemích. Motivace dohrát tento mód je tak nulová.

Foto: EA

Nových parádiček se sice nedočkáte, ale i na typické nůžky se dívá příjemně.

Zbývají pak tradiční výzvy, které už dobře znáte z FIFA 12. Každých několik dnů dostanete šanci připomenout si nějaký historický moment z evropských šampionátů a pokusit se tak změnit dějiny. Jenže takovou výzvu máte jen jednu za pár dní, což je i pro průměrného hráče nedostatečné.

Multiplayer je zatím zdlouhavý, často čekáte dlouho na připojení dalších hráčů a FIFA 12 je v tomto ohledu jasně lepší. A co dál hra nabízí? Nic. Pokud tedy nelpíte jako šílení na tom, že si musíte zahrát za českou reprezentaci a nepotřebujete ke štěstí oficiální logo turnaje, můžete toto rozšíření letos bohužel s klidem vynechat.

HODNOCENÍ: 4/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám