Hlavní obsah

Revoluční arkádová Civilizace: rozpoutejte atomovou válku a ovládněte svět

Novinky, jky

Převést kvalitní PC hru na herní konzole je vždy husarský kousek a většinou se to ani nepovede. Co se týče hry Sid Meier´s Civilization Revolution, tak se konverze povedla. Když hru na PS3 či X-BOXu 360 spustíte, tak na vás nebude čekat kopie hry Civilization IV, ale hra velmi dobře přizpůsobená moderním konzolím se skvělým arkádovým spádem.

Článek

Když vstoupíte do hlavního menu hry, tak dojdete k tomu, že se toho od klasické PCčkové Civilizace moc nezměnilo. Hudební podkreslení je stále skvělé, přičemž těšit se můžete i na skladby, které dobře znáte z Civilizace 4, jako je i hlavní skladba Baba Yetu.

Máte možnost zahrát si scénáře či využít klasické Play Now a s ničím se příliš nezaobírat. Jak jste již zvyklí, vyberete si vůdce, který reprezentuje určitý stát či národ a vrhnete se do víru pravěku. Každý národ má své výhody, a tak je jen na vás, které vás osloví nejvíce.

Co stojí za povšimnutí zcela bez debat, to je mapa. Zapomeňte na plochý čtverec, po kterém jste se vždy ve strategiích pohybovali. Nyní jste na planetě - pohybujete se po glóbu. K jakémukoliv místu tak můžete připlout ze západu i východu, zkrátka je to jen na vás. Než si na to zvyknete, tak vám to ale bude asi chvíli trvat, kolikrát vám nedojde, že nepřítel může jednoduše objet celý svět a nenápadně na vás zaútočit z druhého směru.

Vojenská strategie je nejčastější

Konzolová Civilizace je skvěle uzpůsobena konzolovým hráčům, nepočítejte tak s tím, že byste nějakou hru hráli déle než pět hodin. Vše je rychlejší, mapy menší a s nepřáteli se tak setkáte dříve, než jste byli doposud z PC Civilizací zvyklí.

Vaši rádci také zřejmě neberou ohledy na to, že vojenské vítězství (Domination) není jediné, které může vámi vybranou civilizaci dovést k ultimátnímu vítězství. Na vyšší obtížnosti proti CPU nepřipadá jiné vítězství než vojenské ani v úvahu. Mírová cesta zřejmě tvůrce tolik nebaví.

Ninja tanky zaútočí na město zřejmě úspěšně. Zdroj: oficiální stránky hry

Automatická produkce armády ve městech je tak trochu zbytečná, navíc jsou pak slabší a starší jednotky (postavené v dřívějších dobách) zbytečné a nějaké jejich vylepšení snad ani vůbec není možné.

Nicméně je výhodou, že při stisknutí pravého control sticku můžete jednotku odprodat za zlato. Jistě možnosti využívejte, jednotky s kyji proti tankům neupotřebíte a mapa tak úbytkem jednotek aspoň získá na přehlednosti.

Bez multiplayeru ani ránu

Vylepšování jednotek s bojovými zkušenostmi je samozřejmostí a vzhledem k pozdějším bojům i nutností. Taková třikrát vylepšená armáda tanků je velmi mocnou jednotkou a vyláme si na ní zuby obrovské množství nepřátelských bojových složek.

Samostatnou kapitolou je poté multiplayer. Hru už má naštěstí poměrně vysoké množství hráčů, a tak si na několik soupeřů počkáte většinou maximálně pět až sedm minut v odpoledních hodinách, po večerech někdy jedete i do dvou minut (mluvíme o X-BOXu 360, v PS3 je situace prý obdobná).

Ve speciální tabulce máte možnost porovnat důležitost vašeho města ve světovém měřítku. Zdroj: oficiální stránky hry

Velký problém multiplayeru je, že po první velké prohrané bitvě mnoho hráčů hru opouští a ty pak nahradí CPU, což začíná být nuda a postrádá to ten efekt, proč vlastně multiplayer hrajete. Pokud máte dobrou angličtinu, tak je headset na uších samozřejmostí. Ten pocit, kdy si zařvete při odpálení atomové bomby do mikrofonu: "Blast off!" a odpovědí vám je jen zakřiknuté: "No way, I´m screwed," je prostě nezaměnitelný.

Hodnocení: 8/10

Reklama

Související témata:

Související články

X-BOX 360: Mass Effect - Zabij si svého aliena

Kvalitních akčních her na X-BOX 360 není zase až tolik. A když už se nějaká konečně objevila, přinesla s sebou ještě mnohé navíc. Vývoj postav a mnoho dalších...

X-BOX 360: Pořádně krutý Burnout Paradise

K novému Burnoutu jsme přistupovali lehce s despektem. Předchozí díly si v naší redakci úplně velkou oblibu nevypracovaly a z toho vyplýval i náš přístup...

Výběr článků

Načítám