Hlavní obsah

Retro elektronika je v kurzu. Táhnou mobily i konzole

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nostalgické vzpomínky na mládí jsou patrně hlavním hnacím motorem prodejů nejrůznější retro elektroniky. V kurzu jsou především reinkarnace legendárních mobilních telefonů a televizních konzolí.

Nokia 8110 4GVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Mánii okolo retro telefonů rozpoutala především společnost Nokia. Prim hraje v letošním roce především znovuzrozený model 8110, jehož původní předobraz byl ve své době ztělesněním toho nejlepšího, co bylo možné v obchodech zakoupit.

Reinkarnovaný model takové ambice nemá. Na dnešní dobu jde totiž o relativně jednoduchý telefon, který sází především na zvučné jméno a ikonickou výsuvnou konstrukci.

Foto: Jan Sadílek, ČTK

Nokia 8110 4G

Foto: Jan Sadílek, ČTK

Nokia 8110 4G

Ale přesto má na trhu jistě důležité místo. Jde totiž o jakýsi můstek mezi klasickými chytrými telefony a jednoduchými tlačítkovými mobily. Přístroji nechybí nic, co by majitelé očekávali od moderních telefonů, například ani podpora rychlého mobilního internetu 4G.

Majitelé tedy mohou i z tohoto relativně „hloupého” telefonu přistupovat snadno na internet. K dispozici jsou i funkce známé z plnokrevných smartphonů, například Google Assistant, Google Search, Google Maps, Facebook nebo Twitter. Samozřejmostí je také práce s e-maily.

Skalní fanoušky potěší jistě také fakt, že Nokia 8110 přináší zcela novou verzi populární hry Had. Prohánět ústřední příšerku tohoto světoznámého titulu tak budou moci majitelé telefonu na barevném displeji.

Nokia 3310 (2017)Video: Nokia Mobile

V obchodech se Nokia 8110 prodává za 1500 Kč, což je zhruba stejná částka, za kterou se stále ještě nabízí loňská Nokia 3310.

Také ta byla reinkarnací původního legendárního přístroje se stejným jménem. Uvnitř přístroje se událo také mnoho změn. Alespoň v rychlosti připomeňme, že předchůdce měl 1,5palcový displej s rozlišením 84 x 84 obrazových bodů. A byl vcelku pochopitelně černobílý. Novinka je již barevná, je větší (2,4 palce), a navíc má i vyšší rozlišení – 240 x 320 pixelů.

Zájem je také o konzole

Nebývalému zájmu se těší také nejrůznější retro konzole. Nintendo uvedlo model Classic NES Mini, tedy zmenšeninu původní konzole NES, před dvěma roky. Zájem byl tak obrovský, že se na všechny zájemce nedostalo a letos v létě byla proto do prodeje vypuštěna další várka konzolí.

Zájem o retro kousky, díky kterým si většina dnes již dospělých hráčů může připomenout své dětství, je tedy nepopiratelný. A je to patrně jeden z důvodů, proč se rozhodla znovu oživit první PlayStation společnost Sony.

Sony PlayStation ClassicVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Porovnání velikostí PlayStationu Classic (vlevo) a původní verze z roku 1994

Původní PlayStation debutoval v Japonsku dne 3. prosince 1994 a přinesl na tu dobu nevídané vychytávky, například renderování 3DCG v reálném čase či práci s CD nosiči. A symbolicky ve stejné datum se letos začal prodávat PlayStation Classic.

Na první pohled se přístroj skutečně podobá první generaci herního systému od Sony, retro kousek ale není tak velký jako původní verze. Jde o zmenšeninu, po stranách je konzole o 45 % menší a celkově se její rozměry zmenšily o celých 80 % v porovnání s původní herní konzolí, která si odbyla premiéru už v roce 1994.

Nová konzole byla značně přepracována, čehož si uživatelé všimnou hned při snaze o připojení. Novější model má totiž konektor HDMI, který před třiceti lety vůbec neexistoval. Díky tomu půjde novinka připojit i k moderním televizorům, aniž by uživatelé potřebovali jakékoliv obrazové redukce či něco podobného. Stroj bude dodáván se dvěma ovladači a napájet se bude prostřednictvím USB nabíječky.

Konzole PlayStation Classic i Classic NES Mini nabízejí pouze předinstalované tituly, doinstalovat další hry není možné. Model od Sony se podle Zboží.cz v tuzemských obchodech nabízí za 2650 Kč, retro verze od Nintenda vyjde na necelých 1500 Kč.

BEZ KOMENTÁŘE: Konzole Nintendo Classic Mini NESVideo: Nintendo

Foto: archív výrobce

Nová konzole Nintendo Classic Mini NES

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám