Hlavní obsah

Překonal i Facebook. Herní gigant Tencent patří mezi nejhodnotnější společnosti na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 20 lety byla založena čínská internetová společnost Tencent Holdings, která se postupně stala spolu se společnostmi Baidu a Alibaba Group jednou ze tří čínských internetových „gigantů”. Společnost prodává především videohry, ale provozuje mimo jiné i největší čínskou sociální síť WeChat s více než miliardou uživatelů.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Logo společnosti Tencent (ilustrační foto)

Článek

Firma založená v jihočínském, asi dvanáctimilionovém městě Šen-čen investuje do mnoha sektorů včetně hazardních her, zábavy, cloudových služeb nebo internetového finančnictví.

V loňském roce překonal Tencent co do tržní hodnoty americkou firmu Facebook, když jeho hodnota překonala 500 miliard dolarů (11 bilionů Kč). Patří mezi deset nejhodnotnějších veřejně obchodovaných firem na světě.

Letos v létě společnost oznámila, že plánuje oddělit svou divizi pro streamování hudby do samostatného podniku a nabídnout jeho akcie na burze ve Spojených státech. V září pak holding oznámil, že se poprvé po šesti letech podrobí restrukturalizaci. Firmu obchodovanou na burze v Hongkongu k tomu přiměla přísnější státní regulace a první čtvrtletní ztráta po téměř 13 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám