Hlavní obsah

Polda 7 propadl. Kvůli počítačovým pirátům

Před Velikonocemi si premiéru odbyla jedna z nejočekávanějších her letošního roku. Polda 7 však žádné prodejní rekordy netrhá, podle serveru Vortex se totiž na síti masivně šíří pirátské kopie hry. Titul si tak ve výsledku koupil jen zlomek lidí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Polda 7

Článek

„Hned po vydání se objevila pirátská verze. Prodalo se toho celkem málo, nechci psát přesná čísla, ale náklady to zatím nepokrylo,“ naznačil pro Vortex hlavní autor Poldy 7 Petr Svoboda.

Místo 400 tisíc poslali hráči 1,4 milionu. Česká videohra Polda 7 bude hit

Hry a herní systémy

Ten se snaží nelegální kopie nahlašovat a blokovat, ale ty se množí na serverech daleko rychlejším tempem. „Občas do těch pirátských diskuzí napíšu nějaký apel, ale víceméně se setkávám s tuhým odporem a lidi na mě opravdu vulgárně hnusně nadávají,“ připustil Svoboda.

„Měli jsme fakt hodně plánů – Steam verze starších dílů, remaster Poldy 2, který se lidem moc líbí, nového Poldu, případně novou temnou adventuru. Když se ale neprodá dost sedmičky, tak to prostě všechno padne a půjdu si vydělávat jako běžný programátor,“ má jasno ohledně budoucnosti tvůrce hry.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Polda 7

Měl to být hit

Přitom ještě loni to vypadalo, že Polda 7 bude naprostý hit. V létě totiž tvůrci poprosili herní komunitu o finanční podporu na dokončení hry. Za 45 dní jim nakonec přispělo 1209 lidí částkou 1 437 011 korun. Původní záměr byl přitom vybrat pouze 400 tisíc korun, nakonec se ale na bankovním účtu tvůrců sešlo 3,5krát více.

Podporovatelé mohli loni získat hru za 449 Kč, aktuálně se v obchodech nabízí za 699 korun.

Nelegální kopii nového titulu vypustil do světa podle Svobody právě některý z podporovatelů na HitHitu.

Herní designér Filip Kraucher spočítal, že v rámci předobjednávek na HitHitu si hru pořídilo zhruba 990 lidí. „Novináři a influenceři dostali dalších 1200 kopií. Proti tomu torrenty, fóra a uložto – jsme spočítali imprese tak kolem 60 000+. Na Steamu pouze 44 recenzí ze zakoupených,“ uvedl Kraucher na Twitteru.

Příběh Poldy 7 se točí okolo mimozemského letadla a festivalu zvaného Celebritycon. To je místo, kde se schází mnoho světových celebrit. „Budeme je tedy parodovat a dělat si z nich legraci. Nakonec Pankrác opět vyřeší složitý případ a zachrání svět,“ přiblížili děj novinky tvůrci.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Polda 7

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Slavné české videohry lákají i po letech

Češi mají na kontě celou řadu zajímavých videoher. Nejde přitom pouze o moderní tituly, jako jsou Beat Saber či Kingdom Come: Deliverance. Zajímavé videohry...

Výběr článků

Načítám