Hlavní obsah

Počítač stále vede. Světového mistra porazil ve hře go už podruhé

Novinky, mif

Ve čtvrtek se uskutečnil v pořadí již druhý zápas v intuitivní hře go, ve které měří své síly člověk s počítačem. Na jedné straně desky seděl stejně jako u prvního klání světový šampion I Se-dol, na druhé pak program AlphaGo. Počítač člověka opět porazil.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Světový šampion I Se-dol nedokázal nad programem AlphaGo zvítězit ani podruhé.

Článek

Poprvé změřili oba soupeři své síly již ve středu. Tehdy I Se-dol z Jižní Koreje musel po třech hodinách a půl uznat, že na vítězství nemá. Partii vzdal. [celá zpráva]

Ve čtvrtek otevíral hru program AlphaGo a výsledek byl stejný. I když světový šampion sváděl boj se strojem více než čtyři hodiny, nakonec odstoupil.

Možná už další zápas rozhodne o celkovém vítězi. Původně měli I Se-dol a AlphaGo hrát až do úterý 15. března. Vzhledem k tomu, že se hraje na tři vítězné partie, je světový šampion aktuálně ve velmi těžké pozici.

V šachových partiích jsou počítačové programy schopné porazit elitní hráče už od konce minulého století. Ve hře go měli ale doposud jednoznačnou převahu lidé. A to především kvůli tomu, že tato starodávná asijská desková hra obsahuje příliš mnoho kombinací, aby je mohl kdokoliv – klidně i stroj – v nějakém krátkém čase spočítat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám