Hlavní obsah

Konzole Shield předběhla svou dobu. Bohužel

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci televizních konzolí se v posledních měsících předhání, kdo přijde se zajímavější službou cloudového hraní – tedy s platformou, díky které nebudou potřeba výkonné sestavy a televizní konzole. Jedno z prvních takových řešení přitom představila společnost Nvidia již před lety. Bohužel tak předběhla svou dobu a byla nedoceněna.

Foto: archív výrobce

Herní konzole Nvidia Shield

Článek

První generace televize Shield byla představena již v květnu roku 2015. I když jsme se pak dočkali vylepšené verze, celý herní koncept zůstal vlastně pořád stejný.

Model od společnosti Nvidia je v podstatě malou televizní konzolí za pár tisíc korun, který sice nepatří k nejvýkonnějším, ale bez problémů na ní fungují i novější hry díky službě GeForce Now. Ta pro chod her využívá výpočetní výkon serverů Nvidie, a lidé proto nemusí mít doma tak výkonnou konzoli.

V praxi je toto řešení poměrně praktické, protože i když se budou zvedat hardwarové nároky jednotlivých titulů, Shield si s tím hravě poradí – on sám totiž žádný vysoký výkon na pouhý „přenos“ obrazu přes internet nepotřebuje.

Právě proto si Nvidia mohla dovolit namontovat do televizní konzole pouze součástky, které se podobají výbavě chytrých telefonů a počítačových tabletů. Tradiční výrobce Shield v prodejích před lety neporazil, a to především kvůli tomu, že v roce 2015 nebyla rychlost internetu kdovíjak oslnivá, a takovouto službu si mohl dovolit málokdo.

Zadarmo i za peníze

Doba ale pokročila a výrobci to budou zkoušet znovu. Například Microsoft chce ještě v letošním roce spustit placenou verzi herní služby Stadia. Už dříve zástupci Googlu oznámili, že chystají dvě různé varianty – placenou a bezplatnou. První zmiňovaná bude spuštěna už letos v listopadu, případní zájemci za ni zaplatí podle dřívějších zpráv 9,99 dolaru měsíčně, což je v přepočtu necelých 230 Kč.

Foto: archív výrobce

Takto by měl vypadat ovladač pro hraní prostřednictvím služby Stadia.

O té druhé zatím tvůrci příliš nemluví. Zatím není jasné to, za jakých podmínek bude možné bezplatnou variantu získat. Jisté je naopak to, že letos se jí lidé nedočkají. Její spuštění je naplánováno až na příští rok, přesné datum uvedení však bude upřesněno až později.

Her za předplatné mají být ve službě Stadia desítky. Chybět nebudou ani zvučné tituly, jako jsou Assassin’s Creed Odyssey, Doom Eternal, NBA 2K19 či Rime.

Microsoft chystá xCloud

Pozadu nezůstává ani americký Microsoft. Smartphony, tablety, televize, počítače či konzole – na všech těchto zařízeních bude možné hrát i nejmodernější hry díky Projectu xCloud. Zástupci amerického softwarového gigantu také prozradili, že start herní platformy je plánován na říjen letošního roku.

Detaily o tom, jak bude Project xCloud přesně fungovat, však zatím neprozradili. Otazník visí také nad cenou, za kterou bude Microsoft službu nabízet.

Project xCloud by měl být v podstatě streamovací herní službou. Uživatelé za určitý poplatek budou moci využít výpočetní výkon počítačů Microsoftu, který je pro chod moderních her nezbytný, a na svém zařízení si pak zobrazí už jen samotnou hru.

V podstatě jedinou podmínkou tak bude rychlé internetové připojení, aby mohl být obraz přenášen ve vysokém rozlišení a se všemi detaily. Takto streamovanou hru by mělo jít bez problémů pustit i na pomalejších počítačích nebo průměrných chytrých telefonech a počítačových tabletech.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám