Hlavní obsah

ICQ 5.01 zvládne i vizuální komunikaci

Novinky, Ondřej Grym

ICQ ve verzi označené jako 5.01 je na světě. Jeho příchod však poznamenává tuze zajímavá okolnost, neboť krátce po svém vystavení na ftp server společnosti bylo staženo.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Na první pohled viditelné změny oproti ICQ ve verzi 4. se týkají ponejvíce grafického ztvárnění programu. Horní část ICQ dostala tři ikonky ztvárňující Main Menu (hlavní menu), Add Users (přidání uživatelů) a Xtraz Centrum (centrum se zábavnými prvky). Celé ICQ se vůbec jaksepatří odkulatilo a disponuje teď líbivými hranatými tvary.

Co je nové?

V komunikačním okénku přibyla ikonka "Voice Video" (slouží pro přenos videa s hlasem) - pokud tedy budete vybaveni rychlou internetovou linkou a jednoduchou webovou kamerkou (dnes se dá sehnat pod 700 zdaněných českých korun), máte možnost si osobu sedící na druhém konci světa prohlédnout i přes ICQ rozhraní.

Hlasujte v anketě uvedené pod článkem:
Jaký komunikační program nejčastěji používáte?

Levá postranní lištička doznala velkých změn a nyní obsahuje záložky:

  • Tools - první možnou volbou je tzv. "Multi User Chat" aneb povídání si s mnoha uživateli, druhá nazvaná "Buzz It" nabádá k vyburcování zvolených ICQ čísel a to zprávou, která se zašle všem, jež v připraveném okénku vyberete.
  • Friends - zde se zobrazují jak vaši přátelé tak neznámí lidé, se kterými můžete přes flashovou animaci navazovat nové kontakty a dále se poznávat a rozvíjet vztahy... :)
  • Fun -  obsahuje nejrůznější herní aplikace ve flashi, kde můžete soupeřit s ostatními uživateli.

Novodobé ICQ skrývá velký potenciál

Jednoduše řečeno se z ICQ stává velmi komplexní program, jenž je stále zdarma, a který je vybaven líbivým grafickým kabátkem a několika novými funkcemi, které značně rozšiřují jeho komunikační schopnosti. Jistého vizuálního osvěžení doznali i nejrůznější smailíkové, a tak možná budete zpočátku - stejně jako já - příjemně překvapeni "vykuleností" oček smějících/šklebících se ICQ tvářiček.

Jak již jsem zmínil v úvodu, verze 5.01 byla stažena z oficiálních stránek společnosti - možná se její tvůrci rozhodli, že potřebuje ještě dopilovat, každopádně ke stažení ji naleznete například zde:

[ Download | Velikost: 3,79 MB | Hodnocení: 9,7/10 ]

Pro nové ICQ již dokonce existuje i tzv. bannerkiller aplikace, která jej navždy zbaví reklamních prvků. Zajímavá stránka ET Planet sdružuje téměř všechny ICQ verze, které byly kdy vydány.

Anketa

Jaký komunikační program nejčastěji používáte?
ICQ
68,4 %
Miranda
18 %
Trillian
4,7 %
Windows Messenger
3,7 %
Jiný
5,2 %
Celkem hlasovalo 1581 čtenářů.

Co je to ICQ?

ICQ (I Seek You = sháním tě) je komunikátorem, který slouží k neustálému předávání zpráv okolí (tzv. instant messenger). Jeho kontakt list obsahuje data veškerých uživatelů, s nimiž jste v poslední době přišli do styku, a které můžete ihned "propsat". Každý jednotlivý ICQ user má přiděleno jedinečné ICQ číslo a do programu může o sobě zadat nejrůznější informace (foto nevyjímaje), jež poté vidí i ostatní. Program mu zároveň umožňuje s jinými lidmi komunikovat pomocí textových / audio a audiovizuálních zpráv.

Reklama

Výběr článků

Načítám