Hlavní obsah

Hraní aktivních počítačových her spaluje kalorie a posiluje srdce

Děti, které hrají moderní fyzicky náročné počítačové hry, vydávají tolik energie, že se mohou ubránit nadváze. Aktivita spojená s hraním navíc zlepšuje činnost jejich srdce, míní vědci z Institutu lidské výkonnosti na Hongkongské univerzitě.

Článek

Děti hrající fyzicky aktivní hru spalují přibližně čtyřikrát více kalorií za minutu než ty, které u počítače jenom sedí v křesle, citovala agentura Reuters odbornice Robin Melleckerovou a Alison McManusovou.

V průběhu pětadvacetiminutové herní seance měřili vědci úroveň srdeční činnosti a vydávání energie u 18 dětí, kterým bylo v průměru kolem deseti let. Děti hrály nejprve usazené u stolu kuželky na počítači, po pětiminutovém odpočinku zkusily aktivní elektronické kuželky, při kterých musely stát a lehce se pohybovat.

Nejvíce se hubne při akčních hrách

Po další pauze vyzkoušely akční hru, která umožňuje hráčům procházet se virtuálním Hongkongem, běhat, vyhýbat se překážkám a bojovat s nindži. Ve srovnání s dobou klidu spálily děti o 39 procent více kalorií při hře v křesle, o 98 procent více při aktivních kuželkách a o nečekaných 451 procent při akční hře.

V průběhu všech aktivních her pracovala dětem srdce více než v klidové fázi, o 20 úderů za minutu při aktivních kuželkách a o 79 úderů při akční hře. "Výzvou pro průmysl je vyvíjení nových a zajímavých her, které integrují fyzickou aktivitu do virtuálního herního prostředí," uvedla McManusová.

Příště chtějí odbornice testovat, jestli aktivní herní seance mohou trvale zvyšovat dětskou fyzickou aktivitu. Podle vědců by fyzicky aktivní počítačové hry mohly být protilékem na zdraví škodlivý nárůst pasivní zábavy.

Pohybovat se můžete i při videohrách

Nintendo Wii je televizní konzole, která zaujme především interaktivním ovládáním každé hry. Hráč neovládá hru pouhým mačkáním tlačítek, ale reálnými pohyby, které by v daných situacích dělal.

Zajímavá je také nadstavba konzole s názvem Balance Board. Jedná se o bezdrátovou podložku se zabudovanými pohybovými senzory. Ty registrují jakýkoliv pohyb či náklon na základě změny tlaku chodidel na podložku. Navíc umí vyhodnocovat řadu údajů – váhu, BMI, držení těla a další.

Všechny údaje jsou přenášeny na TV obrazovku, ke které je připojena herní konzole Wii. V obývacím pokoji tak můžete provádět interaktivní aerobik, posilování, jógu nebo závodit ve slalomu, skoku na lyžích, v kroucení obručí a hlavičkování míčů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám