Hlavní obsah

Chystá se virtuální svět pro všechny. Stojí za ním tvůrci Fortnitu

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může to znít jako scénář nějakého sci-fi filmu, nicméně studio Epic Games pracuje na novém virtuálním světě, který bude sloužit k prezentaci produktů i hraní her. Má to být místo, kde se budou potkávat zkrátka všichni lidé, využívat přitom k tomu budou systémy pro virtuální realitu.

Ready Player One: Hra začíná Video: Vertical Ent.

 
Článek

Ambiciózní plán zatím nese pracovní název Metaverse. A nemůžeme se ubránit pocitu, že si tvůrci vypůjčili celý nápad z knihy Ready Player One, kterou napsal Ernest Cline.

Pokud vás náhodou tento příběh minul – a to včetně skvělé filmové adaptace – dovolíme si malé připomenutí. Jde o strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, kde prakticky celý svět tráví všechen svůj volný čas ve virtuální realitě, ve hře zvané OASIS. Je to místo, kde mohou lidé utéct od svých všedních starostí, mohou se zde bavit, závodit, cestovat, studovat, zamilovat se… Zkrátka dělat vše, co je napadne.

Foto: archív tvůrců

Celý návrh na nový virtuální svět připomíná příběh Ready Player One.

A podobně má fungovat také Metaverse, o kterém se šéf Epic Games rozpovídal více pro server Venture Beat. Ten přiznal, že o tomto virtuálním vesmíru začal uvažovat již v roce 2017. Chce vytvořit místo, kde lidé budou hrát své oblíbené tituly, ale stejně tak se budou prostě jen potkávat s partou přátel, případně na firemních prezentacích.

Pandemie koronaviru prý celý plán ještě více uspíšila. Většina lidí je totiž kvůli nejrůznějším opatřením odkázána skutečně jen na virtuální svět – a je jedno, zda se bavíme o hraní her či práci, celá řada firem totiž přešla na práci z domova a jednotliví pracovníci společně komunikují jen prostřednictvím nejrůznějších videokonferencí.

I kvůli těmto plánům získalo studio Epic Games od investorů Metaverse finanční injekci ve výši jedné miliardy dolarů, respektive ve výši 21,6 miliardy Kč. I když se to může zdát jako závratná částka, hodnota celé společnosti je v současnosti 28,7 miliardy dolarů (622,5 miliardy korun).

Tvůrci Fortnitu dostali miliardovou injekci

Hry a herní systémy

Server ING si přitom všímá toho, že velký potenciál vidí ve studiu Epic Games evidentně japonský elektronický gigant Sony. Ten letos investoval ze všech firem nejvíce – zhruba 200 milionů dolarů. O rok dříve to přitom bylo dokonce 250 milionů dolarů.

„Velmi si vážíme nových i existujících investorů, kteří podporují naši vizi pro Epic Games. Jejich investice nám pomůže ke zrychlení všech našich úsilí,“ prohlásil Sweeney s tím, že součástí nového světa by měly být i populární hry Fortnite, Rocket League a Fall Guys.

Sweeney zdůraznil, že nejde ani o žádnou hudbu daleké budoucnosti. Všechny potřebné technologie ke spuštění nového virtuálního světa již totiž existují. Kdy by mohla být nová síť, která by měla být stejně zásadní jako samotný internet, spuštěna, však zatím neupřesnil.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám