Hlavní obsah

Blade Runner znovu ožil po 22 letech. Díky herní komunitě

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzkřísit 22 let starou videohru se podařilo herní komunitě a nadšencům. Řeč je o slavném titulu Blade Runner, který slavil nebývalý úspěch ještě v minulém tisíciletí. Nyní je k mání remasterovaná edice výhradně pro klasické počítače.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Blade Runner

Článek

Hru Blade Runner vydalo studio Westwood v roce 1997 po vzoru předlohy stejnojmenného snímku Ridleyho Scotta z roku 1982. Děj byl tedy totožný, hráči se ujali role detektiva Raye McCoye. Jeho úkolem bylo dbát na právo a pořádek v Los Angeles.

Vánoční zázrak na vlastní kůži. Hráči se převtělí do Ježíše

Vánoce

Pikantní na tom je, že děj se odehrával v tehdy futuristickém roce 2019. A naši současnost si scenáristé před více než dvěma dekádami představovali úplně jinak. McCoy tak změří síly s replikanty – ve hře je přitom více než 70 různých animovaných charakterů.

Jenže od roku 1997 se počítače značně změnily. Řeč není pouze o vyšším rozlišení obrazovek, ale především o modernějších operačních systémech, ve kterých jsou takto staré tituly prakticky nehratelné.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Blade Runner

Problém představovalo i to, že původní zdrojové kódy se dávno ztratily. Vydat remasterovanou verzi tedy nebylo vůbec jednoduché. Herní komunita – především tedy několik herních nadšenců – studovala původní titul dlouhých osm let, aby mohla hra vyjít znovu ve verzi pro moderní PC.

To se za pomoci majitele filmových práv Alcon Interactive skutečně podařilo, a tak je původní titul v novém kabátě opět ke stažení. Nabízí se prostřednictvím platformy GOG za 8,19 eur, tedy v přepočtu za něco málo přes 200 Kč.

Licence je k dispozici na stroje s operačním systémem Windows, Linux a macOS. O vydání upravené verze pro televizní konzole se zatím neuvažuje.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Blade Runner

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

PlayStation oslavil 25. narozeniny

Společnost Sony do určité míry změnila svět videoher, zásadní podíl měla také v posledních třech dekádách na jednotlivé tituly. Však také právě televizní...

Výběr článků

Načítám