Hlavní obsah

Sony prodalo 100 milionů PlayStationů 4. Oslavy přesto nejsou na místě

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje čtvrté generace televizní konzole PlayStation pokořily pomyslnou hranici 100 milionů kusů. Na tomto úspěchu se podílejí především dva vylepšené modely, PlayStationy 4 Slim a 4 Pro. Informovali o tom zástupci společnosti Sony společně se zveřejněním hospodářských výsledků.

Televizní konzole PlayStation 4 Pro od SonyVideo: archív výrobce

 
Článek

V celém uplynulém roce si konzoli od Sony pořídilo 17,8 milionu lidí, v hospodářských výsledcích za uplynulé čtvrtletí si přitom některou verzi PlayStationu 4 pořídilo 3,2 milionu lidí.

Přestože překonání milníku 100 milionů prodaných konzolí je jistě úctyhodným výkonem, vedení společnosti Sony patrně oslavovat nebude. Z hospodářských výsledků totiž vyplývá, že tržby divize videoher se propadly – a platí to také o další elektronice, tedy například o televizorech a videokamerách.

Celkové tržby Sony se snížily o 1,9 procenta na 1,9 bilionu jenů a společnost současně snížila jejich prognózu na celý rok.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Žezlo zatím drží PlayStation 2

Pokud se zaměříme čistě na televizní konzole, je ale pokoření stomilionového milníku rozhodně pozoruhodné. V minulosti se to totiž podařilo pouze jedinému hernímu systému od Sony – konzoli PlayStation 2, která našla domov u 155 miliónů herních fandů.

Jaký podíl mají právě nové čtyřky na zmiňovaných 100 miliónech prodaných kusů, tedy zda je větší zájem o PS4 Slim či PS4 Pro, však zástupci společnosti Sony neprozradili.

Foto: archív výrobce

PlayStation 2

Čekání na novou pětku

Lze nicméně předpokládat, že zájem o oba PlayStationy v nadcházejících měsících příliš neporoste, už příští rok by totiž měl přijít na pulty obchodů nástupce s pořadovým číslem pět. O něm se již dříve rozpovídal v rozhovoru pro server CNET šéf herní a zábavní divize tohoto japonského elektronického gigantu Jim Ryan.

PlayStation 5 bude zvládat hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz. Novinka bude také vybavena moderní SSD jednotkou. Díky tomu bude chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Na bližší informace o hardwarové výbavě si budeme muset nicméně ještě počkat. Podle dřívějších informací však PlayStation 5 bude pohánět AMD Ryzen ve třetí generaci společně s grafickou kartou Radeon Navi.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám