Hlavní obsah

Až půl miliónu za nalezenou chybu, Nintendo bude lákat hackery

Novinky, chm

Další technologický gigant se rozhodl odměňovat počítačové piráty za to, že v jeho produktech naleznou nějaké zásadní chyby. Řeč je o společnosti Nintendo, která bude temnou stranu kybernetického světa lákat na částky přesahující v přepočtu pomyslnou hranici půl miliónu korun.

Foto: Nintendo

Logo společnosti Nintendo

Článek

O svých záměrech informovali zástupci společnosti Nintendo prostřednictvím serveru HackerOne, kde zároveň zveřejnili přesná pravidla hackerské pobídky.

Akce na hledání softwarových chyb se týká pouze kapesních herních systémů Nintendo 3DS, nikoliv tedy samotných her či televizních konzolí. I tak mohou být pro lovce chyb částky za nalezení trhlin velmi zajímavé.

Za drobné chyby bude vypláceno pouze 100 dolarů (2500 Kč), ale za ty velké dokonce až 20 000 dolarů, tedy v přepočtu něco málo přes 508 tisíc korun. A to už rozhodně není zanedbatelná suma. O tom, jak je chyba závažná, budou rozhodovat přímo pracovníci herního gigantu.

Foto: Nintendo

Nintendo 3DS

Proti softwarovému pirátství

Obchodní model je to vcelku povedený. Hackeři motivovaní relativně velkou finanční odměnou budou hledat aktivně trhliny a upozorní na ně přímo Nintendo. To díky tomu bude schopné vydat záplaty ještě dříve, než chybu odhalí další počítačoví piráti a začnou ji masivně zneužívat a ohrožovat všechny uživatele.

Zajímavé je, že herní gigant nebude odměňovat pouze bezpečnostní trhliny, ale také softwarové bugy, jež využívají počítačoví piráti k nelegálním úpravám a šíření jednotlivých her na zmiňovaných herních systémech. To jinými slovy znamená, že podnik díky těmto datům bude schopen částečně předcházet softwarovému pirátství.

Peníze logicky získá vždy pouze první oznamovatel. Nintendo má nicméně ještě jednu důležitou podmínku – peníze lovcům chyb bude vyplácet teprve až ve chvíli, kdy se jí podaří softwarový problém vyřešit.

Až 200 tisíc dolarů

Nintendo není v odměňování hackerů průkopníkem. Podobnou strategii již několik let razí například i společnosti Facebook a Microsoft – ty se však soustředí výhradně na bezpečnostní chyby.

Od letošního srpna nabízí odměny pro úspěšné lovce trhlin také společnost Apple. Americký počítačový gigant slibuje ještě daleko vyšší cifry než Nintendo – odměny se mohou vyšplhat až do výše 200 tisíc dolarů v případě těch nejkritičtějších chyb, které budou vystavovat velké množství uživatelů útokům.

V přepočtu na koruny si tak bezpečnostní experti budou schopni vydělat více než pět miliónů korun za odhalení jedné jediné chyby. Hledat trhliny hackeři mohou například v mobilní platformě iOS, ale stejně tak v operačním systému Mac OS X. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám