Hlavní obsah

Šikovný box zvýší výkon jakéhokoliv notebooku. Schová se do něj grafická karta

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Notebooky se rok od roku ztenčují a dostat do nich dostatek výkonu není úplně jednoduché. Obzvláště to platí o výkonných grafických kartách. Společnost Asus však nyní ukázala zajímavý box, který si s tímto problémem dovede poradit. Vejde se totiž do něj klidně i velmi výkonná grafická karta.

Foto: archív výrobce

Asus zvané XG Station Pro

Článek

Grafické karty se v noteboocích nedají prakticky vůbec vylepšovat, tedy až na pár výjimek, které bychom napočítali na prstech jedné ruky. Je to dáno jednak jejich tenkou konstrukcí, jednak optimalizací chladicího systému na konkrétní hardwarové součástky.

Prakticky jedinou možností, jak proměnit průměrný laptop na herní, je tak připojení grafické karty prostřednictvím externího boxu. S trochou nadsázky se dá říci, že je to stejně jednoduché, jako když se k notebooku připojuje externí disk. A to platí i v případě novinky od společnosti Asus zvané XG Station Pro.

Foto: archív výrobce

Asus zvané XG Station Pro

Ta je uzpůsobena pro práci s nejnovějšími grafickými kartami s jádry Nvdia i AMD, osazeny do stylově vyhlížejícího hliníkového boxu mohou být přitom i ty nejvýkonnější modely, které jsou aktuálně nabízeny. K laptopu se pak celý systém připojí prostřednictvím hojně rozšířeného standardu Thunderbolt 3.

Uživatelům notebooků s operačními systémy Windows a MacOS novinka zajistí vysoký grafický výkon, který vyžadují náročné profesionální aplikace, jako je vykreslování videa, 3D design a vědecké modelování. Stejně tak ale pochopitelně může být box použit pro hraní her, které by jinak na integrovaném grafickém čipu neběžely plynule.

Foto: archív výrobce

Pohled do útrob externího boxu pro grafické karty.

Výkon laptopů s integrovanými grafikami se tak po připojení boxu může měřit s výkonnými stolními počítači, které jsou stavěny na hry. Sluší se nicméně zmínit, že výkon grafických karet připojených prostřednictvím boxu bude o něco nižší, než kdyby se zapojily přímo do příslušného slotu ve stolním PC. I tak představuje toto řešení zajímavý způsob, jak navýšit výkon přenosných počítačů.

Externí box Asus XG Station Pro se v Česku prodává za necelých 9500 Kč. K této částce je nicméně nutné ještě přičíst další náklady na pořízení samotné grafické karty.

Foto: archív výrobce

Asus zvané XG Station Pro

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám