Hlavní obsah

Počítač za 250 Kč si koupily desetitisíce lidí

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miniaturní počítač C.H.I.P. si koupilo bezmála 40 000 lidí. Kromě kompaktních rozměrů novinka láká na bezkonkurenční cenu – devět dolarů, tedy necelých 250 Kč. Především díky vysoké poptávce se z party nadšenců stali doslova během pár týdnů milionáři.

Foto: archív výrobce

Tvůrcům se podařilo vybrat více než dva milióny dolarů, tedy v přepočtu přes 50 miliónů korun.

Článek

Samotní tvůrci netají, že takový zájem nečekali, když umisťovali nabídku na komunitní server KickStarter. Ten nápadití jedinci využívají k získání prostředků na realizaci svých podnikatelských záměrů.

Foto: archív tvůrců

Novinka funguje jako normální počítač, stačí připojit monitor, napájení, klávesnici a myš.

„Abychom mohli zahájit masovou výrobu, chtěli jsme vybrat jen 50 tisíc dolarů, nakonec se nám tu ale sešlo více než dva milióny dolarů. Neuvěřitelné,“ neskrýval své nadšení jeden ze spolutvůrců levného počítače Daven Rauchwerk.

Přesněji během jednoho měsíce přispělo dohromady 39 560 tisíc částkou 2 071 927 dolarů, což je v přepočtu více než 50 miliónů korun. Počítač od tvůrců dostane každý, kdo přispěl částkou alespoň devíti dolarů.

Foto: archív tvůrců

Jak se dala dohromady skupinka nadšenců, která stojí za miniaturním a levným počítačem? Samozřejmě, že přes internet…

Malé rozměry, ale i výkon

A co za tuto sumu lidé získají? Destička o velikosti 4 x 6 cm samozřejmě neukrývá bůhvíjakou dávku výkonu, ale o to se tvůrci ani nesnažili. Základ tak tvoří procesor Allwinner s frekvencí 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Nezapomnělo se ani na bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth.

Vše obsluhuje operační systém Linux. S platformou Windows se na takto jednoduchém hardwaru nepočítá. Aby se co nejvíce snížily náklady na výrobu, sestava nedisponuje ani žádným krytem či skříní. Přesto vše funguje skvěle.

Foto: archív tvůrců

Novinka zvládne i jednodušší hry.

Pokud byste nechtěli pracovat s novinkou u televizoru nebo počítače, nabízí se navíc i speciální mobilní verze s baterií, klávesnicí a dotykovým displejem. Ta je pochopitelně dražší – vyjde na 49 USD (1200 Kč), zvládne ale fungovat jako jednodušší tablet.

Partička nadšenců z Ameriky a Číny chce miniaturní počítač C.H.I.P. dostat na pulty obchodů ještě letos. A cena? I když se jim podařilo nashromáždit již milióny, stále jej chtějí prodávat za devět dolarů.

Foto: archív tvůrců

C.H.I.P. se nabízí také jako mobilní zařízení – s dotykovou obrazovkou, baterií a klávesnicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám