Hlavní obsah

Nejvýkonnější počítač na světě postavili Američané, na lidský mozek je stále krátký

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané se mohou pochlubit novým rekordem, postavili totiž nejvýkonnější superpočítač na světě. Novinka se jmenuje Titan a stojí v národních laboratořích v Oak Ridge v Tennessee (Oak Ridge National Laboratory, ORNL). I přes svůj ohromný početní výkon je ale tento superpočítač na lidský mozek zatím krátký.

Jak vznikal superpočítač TitanVideo: OLCF

 
Článek

Superpočítač Titan postavila společnost Cray. Základem je více jak 18 000 šestnáctijádrových procesorů AMD Opletron, 18 000 grafických čipů Nvidia Tesla K20 a 700 terabajtů operační paměti. Vše běží pod operačním systémem Linux.

„Výkon Titanu bude využit k výzkumům v oblasti energetiky, změny klimatu a dalších vědeckých disciplín,“ uvedl šéf ORNL Jeff Nichols. Podle něj přesáhne celkový výkon hranici 20 petaflops. Peta je předponou pro milión miliard, výkon běžné stolní kalkulačky přitom představuje pouze několik jednotek či desítek flopů.

Foto: OLCF

Superpočítač Titan

Tento superpočítač je stotisíc krát rychlejší než běžná domácí sestava. Ani Titan ale výkonem nestačí na průměrný lidský mozek. Prokázala to studie Dharmendry Modhy, šéfa výzkumného ústavu společnosti IBM.

Modha začal na výzkumu lidského mozku pracovat už v roce 2009, kdy získal od agentury Darpa grant v hodnotě pěti miliónů dolarů. Měl za úkol zjistit, jaké jsou techniky lidského mozku, které by bylo možné aplikovat i pro počítače.

Aby se některý počítač vyrovnal lidskému mozku, musel by mít podle prvních výsledků výzkumu 3 581 terabajtů operační paměti a výkon 38 triliónů operací za sekundu, tedy v přepočtu 38 petaflops.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám