Hlavní obsah

Nejvýkonnější notebook na planetě přijde s levnější posilou

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Asus minulý měsíc odhalila špičkový notebook ProArt StudioBook One, který se chlubí titulem nejvýkonnější na planetě. Tomu bude ale pravděpodobně odpovídat také jeho pořizovací cena. Výrobce nicméně nabídne také o něco pomalejší stroje, které budou pochopitelně levnější.

Představení řady Asus ProArtVideo: archív výrobce

 
Článek

Titul nejvýkonnější notebook na planetě si vysloužil model ProArt StudioBook One především díky kombinaci procesoru Intel Core i9 a grafické karty Quadro RTX 6000. Novinka je totiž prvním laptopem na světě, který je vyzbrojen touto grafikou.

Notebook Asus ProArt StudioBook OneVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Notebook Asus ProArt StudioBook One

Novinka nabízí 15,6palcový displej s rozlišením 4K, který se chlubí 120Hz obnovovací frekvencí. Právě obrazovku by tomuto stroji mohl závidět kdejaký herní notebook, tento špičkový stroj je nicméně primárně stavěn na práci.

ProArt StudioBook One cílí na kreativce, svým výkonem se může měřit s klasickými stolními počítači. A to platí také o dalších novinkách z této řady, které byly představeny. Ty nabídnou sice o něco pomalejší pracovní tempo, ale stále budou patřit k těm nejlepším laptopům na trhu.

Obří herní monitor míří do prodeje. Cena ale nepotěší

Hardware

Notebook Asus ProArt StudioBook Pro 15Video: archív výrobce

Notebook Asus ProArt StudioBook Pro XVideo: archív výrobce

Na 17,3palcový displej se 4K rozlišením se bude snažit nalákat například ProArt StudioBook X, který dostal do vínku také grafiku Quadro RTX 5000. Sérii dále doplňují modely StudioBook 15, StudioBook 15 Pro, StudioBook 17 a StudioBook 17 Pro. Základní provedení těchto strojů poběží s grafikou GeForce RTX 2060, verze Pro pak s Quadro RTX 5000 Max-Q či 3000 Max-Q.

S ohledem na nabízený výkon není velkým překvapením, že u všech nových notebooků byl velký důraz kladen na kvalitu chlazení – například špičkový model ProArt StudioBook One využívá pokročilé chlazení s ultratenkými titanovými odpařovacími komorami.

V sérii ProArt nalezneme také profesionální displeje. Ty bude možné připojit nejen k novým notebookům, ale pochopitelně také ke klasickým stolním počítačům.

Monitor Asus ProArt Display PA32UCGVideo: archív výrobce

„Asus ProArt StudioBook One je jedním z prvních notebooků, které nabízejí NVIDIA Quadro RTX 6000 v přenosném řešení, které přináší nevyšší výkon na světě a jeho majitelé se díky tomu mohou věnovat komplexním pracovním úkolům kdekoliv,” prohlásil Samson Hu, jeden z šéfů společnosti Asus a doplnil:

„Naši zákazníci tak mohou rychle renderovat animace, editovat 8K videa v reálném čase nebo provádět analýzu dat daleko snáze a efektivněji, než tomu bylo dosud.”

Kdy a za jakou cenu se novinky objeví na pultech tuzemských obchodů, není zatím známo. U nejvýkonnějšího provedení se ale pravděpodobně cenovka bude pohybovat nad hranicí 100 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám