Hlavní obsah

Nejbezpečnější router jde do prodeje. Cena ale nepotěší

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští bezpečnostní experti pracovali poslední dva roky na vývoji nejbezpečnějšího routeru na světě, který by měl zamezit hackerům a škodlivým programům v přístupu do domácí sítě. Výsledkem jejich snažení je zařízení zvané Turris Omnia, které se nyní dostává do volného prodeje. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz.

Foto: archív výrobce

Router Turris Omnia

Článek

Unikátní router Turris Omnia pochází z dílen sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény.

Novinka je dostupná v Česku i v zahraničí. Podle Zboží.cz ceny startují na 7622 Kč. To je částka, za kterou se prodává základní verze routeru s 1GB operační pamětí. Model s 2GB pamětí si výrobce cení na 8832 Kč.

Cena rozhodně nepatří k nejnižším. Přeci jen za částku mezi sedmi až osmi tisíci korun se dá v dnešní době bez větších problémů sehnat klidně i stolní počítač nebo notebook, byť v drtivé většině případů půjde o modely s nepříliš valným výkonem.

Foto: archív výrobce

Router Turris Omnia

Na druhou stranu za zmiňovanou částku případní zájemci získají síťový prvek, který se chlubí titulem „nejbezpečnější na světě“. A to především díky operačnímu systému Turris Omnia, díky kterému dokáže router rychle reagovat pomocí aktualizace systému na aktuální hrozby. Aktualizace přitom přichází přímo od sdružení CZ.NIC, uživatel se nemusí o nic starat. Pro ještě vyšší zabezpečení je novinka vybavena speciálním čipem, který se stará o šifrování a identifikaci routeru.

Svým vzhledem přitom novinka vypadá jako obyčejný router, uvnitř nenápadné bílé krabičky se ale ukrývají pokročilé technologie. Zařízení pohání dvoujádrový procesor Marvell Armada 385, který je taktovaný na 1,6 GHz, s 1 či 2 GB operační paměti. Dále jsou k dispozici dva USB 3.0 konektory či slot na SIM kartu.

V předprodeji projevily zájem tisíce lidí

Práce na projektu Turris započaly v roce 2013, tehdy vznikly i první routery, které byly testovány na omezeném množství českých uživatelů.

Zakoupit router mohli lidé už od konce loňského roku prostřednictvím crowfundingového serveru Indiegogo.com, jejž nápadití jedinci a malé podniky využívají k získání potřebných financí pro rozjetí masové výroby.

BEZ KOMENTÁŘE: Co se skrývá pod plastovým krytem? Hardwarová výbava routeru Turris OmniaVideo: CZ.NIC

Novinka nakonec zaujala tisíce lidí, díky čemuž si čeští tvůrci připsali v úterý na svůj účet přesně milión a 518 amerických dolarů, tedy v přepočtu více než 24 miliónů korun. Není bez zajímavosti, že na této částce se nejvíce podíleli Češi (28 %). Velký zájem ale měli také Američané (16 %) a Němci (14 %). Na čtvrtém místě se pak umístili Angličané (4 %).

Router přitom dostane každý, kdo přispěl v kampani na serveru Indiegogo částkou alespoň 179 dolarů (4500 Kč). To je tedy citelně méně, než za kolik se nyní Turris Omnia dostal do volného prodeje.

Foto: archív výrobce

Router Turris Omnia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám