Hlavní obsah

Jaká herní grafika se vyplatí? Dvakrát dražší model nabízí jen mírný nárůst výkonu

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pultech tuzemských i zahraničních obchodů zabydlely nové grafické karty GeForce RTX 3080 a RTX 3090. Druhý zmiňovaný je dvakrát tak drahý, ale jen mírně výkonnější. Dokazují to první nezávislé zahraniční testy.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080 v provedení od společnosti Asus.

Článek

Už při premiéře nových grafik bylo jasné, že karta GeForce RTX 3090 bude tím nejvýkonnějším modelem na světě. A na tom se skutečně nic nemění. Grafiky s tímto jádrem představují to nejlepší na trhu, což dokládají zveřejněné zahraniční testy.

Jednotlivé redakce si ale všímají toho, že nárůst není v porovnání s citelně levnějším modelem RTX 3080 tak markantní, jak by se mohlo podle cenotvorby zdát. Ceny modelu RTX 3080 startují na 18 999 Kč, v případě RTX 3090 si případní zájemci musí připravit alespoň 40 999 Kč.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080 v provedení od společnosti Palit.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080 v provedení od společnosti Palit.

Ale co se výkonu týče, je RTX 3090 v jednotlivých hrách a výpočetních úkonech rychlejší v průměru jen o 10 až 15 %, což s ohledem na dvojnásobnou cenovku není mnoho. Stále však platí, že kdo chce to nejlepší na trhu, nebude o ničem jiném než GeForce RTX 3090 v současnosti přemýšlet.

V praxi by měla být RTX 3090 o 50 procent výkonnější než Titan RTX, který byl označován doposud jako nejvýkonnější karta na světě. Karta je tedy stavěná na plnohodnotné hraní v rozlišení 8K, a to při 60 snímcích za sekundu.

Situace se nezlepšila. Nová herní modla je nedostatkovým zbožím

Hardware

GeForce RTX 3080 je dvakrát rychlejší než RTX 2080. Nabízí 10 GB nejnovější GDDR6X paměti s rychlostí 19 Gbps. Nová RTX 3080 dokáže konstantně v moderních hrách dosahovat 60 snímků za sekundu při 4K rozlišení.

Sluší se ještě zdůraznit, že uvedené ceny je potřeba brát s jistou dávkou rezervy. Platí pouze pro referenční modely. Karty v úpravách od jednotlivých výrobců, které nabízejí tišší chlazení či jsou již z výroby přetaktované, jsou o několik tisíc dražší. Takové modely mají ve svých nabídkách společnosti Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY či Zotac.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám