Hlavní obsah

Intel plánuje prodat do poloviny roku milión čtyřjádrových čipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je produkce čipů se čtyřmi jádry zatím poměrně slabá, plánuje jich Intel do poloviny roku prodat přibližně milión kusů. Společnost by tak mezi zákazníky rozesela milión čtyřjader dříve, než konkurent Advanced Micro Devices uvede své vůbec první quadcore.

Článek

Zprávu potvrdil šéf Intelu Paul Otellini. Otellini se nicméně nevyjádřil k podílu čtyřjader na celkovém počtu prodaných mikročipů. Avšak s přihlédnutím k tomu, že Intel začal quadcore čipy dodávat na trh loni v listopadu a ročně vyrobí firma kolem 150 miliónů kusů procesorů všech možných "velikostí", je podíl čtyřjader mizivý.

V současnosti vyjíždí z dílen Intelu na devět různých verzí čtyřjádrových mikročipů. Pro osobní počítače jsou určeny procesory Core 2 Extreme QX6700 a nedávno uvedený Core 2 Quad Q6600. [celá zpráva]

Do serverů zamířilo sedm čtyřjader z rodiny Xeon 5300.

AMD bojuje s konkurencí

Advanced Micro Devices pravděpodobně už na konci druhého čtvrtletí odhalí roušku ze čtyřjádrového čipu známého pod kódovým jménem Barcelona (určený pro výkonné pracovní stanice a servery) a jeho kolegy Agena, který by měl najít domov v osobních počítačích.

AMD však ani po uvedení vlastních čtyřjader nebude mít zcela vyhráno. Nedá se ani říci, že by firma o několik měsíců později srovnala krok s konkurencí - Intel se totiž již v závěru roku chystá uvést na trh 45nanometrové verze procesorů s architekturou Core 2 Duo.

Penryn útočí na 45nm frontě

Jádra "Penryn" [celá zpráva] mají vynikat nízkou spotřebou elektrické energie a lepším výkonem než jejich 65nm předchůdci především v operacích v plovoucí čárce.

Otellini se již nechal slyšet, že na ranných vzorcích jádra Penryn bylo možné rozjet operační systémy Windows XP, Windows Vista, Mac OS, stejně jako různé linuxové distribuce. Z toho se dá vyvozovat, že příchod Penrynu je doslova na spadnutí a firma nemá problémy s jeho výrobou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám