Hlavní obsah

Intel omladil nabídku extrémně výkonných procesorů

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Intel omladila svou nabídku extrémně výkonných procesorů řady Xeon, které cílí na profesionály. Nové čipy naleznou uplatnění nejen ve stolních PC, ale také u počítačových serverů. Rozdíly ve výkonu mezi jednotlivými modely jsou nicméně propastné.

Foto: archív výrobce

Procesor ze série Xeon W

Článek

Intel představil celkem osm nových procesorů. Všechny pochází ze série Xeon W-2200, jde tedy o nástupce aktuálně nabízených modelů řady Xeon W-2100.

Přestože všechny představené novinky patří do segmentu těch nejrychlejších procesorů pro náročné uživatele, základní model se s výkonem toho nejlepšího vůbec měřit nemůže. Základ nabídky totiž tvoří čip Xeon W-2223, který bude logicky ze všech novinek nejlevnější.

Nový procesor sází na umělou inteligenci, nabídne oslnivou rychlost

Hardware

Výkonný vs. nejlevnější

Tento procesor je vybaven čtyřmi jádry, respektive osmi vlákny. Čip pracuje v základu při frekvenci 3,6 GHz, automaticky se ale dovede, v případě potřeby, přetaktovat až na 3,9 GHz. TDP u něj činí 120 W.

Na opačné straně výkonnostního žebříčku je pak procesor Xeon W-2295, který nabídne 18 jader a 36 vláken. V základu bude pracovat na frekvenci 3 GHz, dovede se nicméně automaticky přetaktovat až na 4,8 GHz. Velmi vysokému výkonu víceméně odpovídá TDP 165 W.

Právě tento čip bude často využíván spíše v počítačových serverech než stolních PC. Však také dovede pracovat až s 1 TB operační paměti, což nemají běžní uživatelé příliš šanci využít. Proti tomu v serverovém prostředí se taková hodnota využije bez většího snažení.

Procesory od AMD jsou nedostatkovým zbožím, prodejci mají jen základní modely

Hardware

Za 10 000 Kč, ale klidně i za trojnásobek

Zbylých šest čipů bude vyplňovat výkonnostní prostor mezi dvěma výše popsanými procesory. Ve všech případech půjde o modely Cascade Lake, které jsou určeny pro základní desky s paticí LGA 2066. Tyto procesory mohou být použity výhradně se základními deskami, které jsou vybaveny čipsetem C422.

Dostupnost a přesné ceny pro tuzemský trh nebyly ještě stanoveny, základní model by se nicméně podle předběžných odhadů měl nabízet za částku okolo deseti tisíc korun, ten nejlepší pak vyjde klidně i na trojnásobek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám