Hlavní obsah

Chytré hodinky jsou nesmysl, prohlásil spoluzakladatel Applu

Novinky, chm

Spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, který je zároveň otcem prvního osobního počítače, považuje chytré hodinky za naprostý nesmysl. A to i přesto, že jedny takové nosí sám na zápěstí. Podle něj zkrátka tato nositelná elektronika nenabízí dostatek lákadel, aby se uživatelům koupě vyplatila.

Foto: Profimedia.cz

Steve Wozniak sám používá chytré hodinky Apple Watch. Spokojen ale prý není.

Článek

Wozniak vlastní chytré hodinky Apple Watch, které se podle dosavadních prodejních výsledků těší patrně největšímu zájmu ze strany zákazníků. Mnoho lidí si je ale podle něj pořizuje jen kvůli logu nakousnutého jablka.

„Skoro to vypadá, že když na nějaký produkt dáte název Apple, lidé budou stát frontu, aby si jej mohli koupit. Myslím ale, že chytré hodinky by toho měly umět trochu víc,“ prohlásil Wozniak v narážce na model od společnosti Apple.

Bluetooth sluchátka jsou vám bez mobilu také k ničemu.
Spoluzakladatel Applu Steve Wozniak

Vadí mu především to, že model Watch nefunguje jako autonomní zařízení. Ke svému provozu totiž chytré hodinky s logem nakousnutého jablka potřebují také chytrý telefon iPhone.

„Je to jako bluetooth sluchátka – jdete běhat, máte je na hlavě, ale pokud nemáte v kapse i telefon, ze kterého by se hudba přehrávala, jsou vám sluchátka k ničemu. Stejné je to i s Apple Watch,“ konstatoval spoluzakladatel amerického počítačového gigantu podle serveru Phone Arena.

Foto: archív výrobce

Apple Watch

Podobně to přitom funguje i u celé řady konkurenčních chytrých hodinek. Jde o jakýsi mezičlánek mezi uživatelem a samotným telefonem. Právě to ale Wozniak považuje za zbytečné.

Příliš velkou provázanost s chytrým telefonem by mohla vyřešit druhá generace Apple Watch. Ta by totiž měla být podle dosavadních spekulací vybavena slotem na SIM karty, fungovat by tedy mohla i bez iPhonu.

Navážel se i do iPhonů

Spoluzakladatel Applu se nebál otevřeně mluvit o nevýhodách produktů s logem nakousnutého jablka ani dřív. V roce 2012 například kritizoval vedení amerického počítačového gigantu za to, že zvětšila rozměry iPhonu 5S. [celá zpráva]

Ten měl poprvé v historii displej s větší úhlopříčkou, což zesnulý spoluzakladatel firmy Steve Jobs vždy odmítal. Předchozí modely disponovaly 3,5palcovými displeji, tehdejší novinka se chlubila čtyřpalcovou úhlopříčkou.

Foto: Apple

Apple iPhone 5S

„Všichni lidé nikdy nebudou chtít totéž, některým se líbí větší a některým menší displeje,“ uvedl tehdy Wozniak s tím, že by bylo daleko lepší, kdyby Apple vyrobil dva různé iPhony.

Tehdy patrně ani sám netušil, jak moc velkou pravdu má. O rok později se totiž objevily na pultech obchodů jablečné smartphony s pořadovým číslem šest – ty byly sice ještě větší než model 5S, ale nabízely se ve dvou různých velikostech (4,7 a 5,5 palce). [celá zpráva]

Firmu Apple založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Gerald Wayne v roce 1976 v obyčejné garáži svých rodičů. Od počátku působil Steve Jobs jako duchovní vůdce celé firmy. Wozniak se staral především o technické návrhy a konstrukci jednotlivých produktů.

Foto: Reuters

Mladý Steve Jobs (vpravo) si nechává narůst vousy jako Wozniak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám