Hlavní obsah

AMD odhalí nové procesory. Půjde po krku Intelu

Novinky, lez

Už tento týden by se měly odhalit dlouho očekávané procesory od společnosti AMD. Řeč je o čipech z rodiny Ryzen, kteří jsou přímými vyzyvateli těch nejlepších modelů od konkurenční společnosti Intel.

Foto: archív výrobce

Novými čipy budou vybaveny ty nejvýkonnější sestavy na trhu.

Článek

Představení nových procesorů je naplánováno na tento čtvrtek. Přestože podnik oficiálně nepotvrdil, co ukáže, je už takřka jisté, že půjde o čipy řady Ryzen 2000. Internetem totiž již několik týdnů kolují spekulace o jejich přesných parametrech a výkonu.

Nové procesory budou představeny jen krátce poté, co podnik odhalil novou řadu procesorů zvanou Raven Ridge, jde o čipy kombinující procesorová jádra Zen s integrovanou grafikou Vega. Ty se snaží dokázat, že i integrovaná grafika stačí na hraní ve Full HD rozlišení.

Proti tomu nové čip z řady Ryzen 2000 budou představovat volbu pro ty nejnáročnější uživatele, byť se pravidelně objeví v prodeji také odlehčené modely s příznivější cenovkou. Jasno bude už ve čtvrtek.

AMD zpátky v sedle

Sluší se připomenout, že právě procesory Ryzen vrátily společnost AMD do sedla. Až do představení špičkového modelu Ryzen 7 loni v březnu totiž podnik neměl mezi špičkovými čipy žádného zástupce a plně zde dominovala konkurenční společnost Intel.

V dalších měsících postupně doplnily kompletní řadu desktopové procesory Ryzen 5 a 3, v létě potom byly uvedeny procesory Ryzen Threadripper určené pro nadšence a profesionály. Velkým krokem kupředu bylo rovněž uvedení procesorů Ryzen Mobile určených do notebooků a 2v1 zařízení, i v tomto případě šlo o výrazné vylepšení aktuální pozice AMD.

Díky procesorům Ryzen získala společnost AMD citelně vyšší podíl trhu. Pro lepší představu o tom, jak špatná situace před uvedením Ryzenů pro tuto společnost skutečně byla: v roce 2012 vzdorovalo AMD konkurenčnímu Intelu patrně nejlépe, ovládalo podle serveru Statista 29 % trhu a Intel zbylých 71 %.

Intel se zatím obávat nemusí

V dalších letech se však situace dramaticky zhoršovala, koncem roku 2016 byl podíl AMD mezi stolními počítači a notebooky už jen 9 %. Opětovný růst nastartovaly až loni procesory Ryzen, kdy rok 2017 končilo AMD s podílem 12 %, celkově prodalo 11,5 miliónu procesorů.

Nárůst je to více než pozitivní, i když konkurenční společnost Intel se přílišného tlaku zatím obávat nemusí. Ta končila loňský rok se zbývajícími 88 %.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám