Hlavní obsah

Zájem o počítače mírně narostl, trhu stále kraluje Lenovo

New York

Celosvětový odbyt osobních počítačů se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,5 procenta na 63 milionů. K růstu přispěla poptávka od firem, zejména kvůli výměně počítačů za ty s novým operačním systémem Windows od Microsoftu. Vysoká poptávka od firem vykompenzovala i pokles poptávky po noteboocích. Post jedničky si udržela čínská společnost Lenovo, uvedla výzkumná společnost Gartner.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

I na trh s počítači ale doléhá globální obchodní napětí, výrobci se proto snaží najít nejlepší způsob, jak toto období překonat. Ziskové marže jsou nízké a mnoho výrobců muselo změnit dodavatelské řetězce v reakci na cla, která zavedly Spojené státy a jež se týkají některých součástek. Firmy Dell Technologies a HP oznámily, že zvažují přesun 30 procent výroby notebooků z Číny.

Odbyt Lenova se ve čtvrtletí meziročně zvýšil téměř o 16 procent. Firma tak měla na globálním trhu čtvrtinový podíl. Druhé místo patřilo americké firmě HP s podílem na trhu 22 procent, třetí je Dell s podílem 17 procent. Odbyt počítačů Apple ve čtvrtletí klesl, firma si však udržela čtvrtou příčku s podílem na trhu zhruba šest procent.

Konkurenční výzkumná společnost IDC odhadla, že odbyt se zvýšil o 4,7 procenta na 65 milionů počítačů. "Hrozba růstu cel přiměla některé výrobce osobních počítačů dodat nadbytek stolních počítačů a notebooků, čímž uměle podpořili trh osobních počítačů ve druhém čtvrtletí," citovala agentura Bloomberg výzkumníka IDC Jiteshe Ubraniho.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám