Hlavní obsah

Další střípky do skládačky, Sony odhaluje parametry PlayStationu 5

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu koluje hromada spekulací o chystaném PlayStationu 5. Utnout přítrž neověřeným informacím se překvapivě odhodlala společnost Sony. Šéf herní a zábavní divize tohoto japonského elektronického gigantu Jim Ryan se totiž v rozhovoru pro server CNET rozpovídal o tom, co bude novinka umět.

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Sony přitom prakticky nikdy nekomentuje představení nových produktů před jejich oficiálním odhalením. Právě proto je Ryanova otevřenost v rozhovoru velmi překvapivá.

„Nechceme, aby hráči museli spoléhat na neověřené informace, které kolují v poslední době internetem. Chtěli jsme si být jistí, že fanoušci PlayStationu dostanou jasné a správné informace,“ komentoval svou otevřenost Ryan.

Foto: Profimedia.cz

Šéf herní a zábavní divize Sony Jim Ryan

8K vs. 4K

Původně se spekulovalo o tom, že konzole bude stačit na rozlišení 8K. To bylo poměrně překvapivé, neboť aktuální top model PlayStation 4 Pro totiž nezvládal všechny hry ani v rozlišení 4K. Šéf herní a zábavní divize společnosti Sony nicméně upřesnil, že pětka bude zvládat hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz.

V rozlišení 8K tedy bude patrně možné konzumovat pouze multimediální obsah, případně hrát nějaké jednodušší hry. Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí tedy 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

Foto: David Ryneš, Novinky

Porovnání různých velikostí rozlišení

Ryan také potvrdil, že PlayStation 5 bude vybaven moderní SSD jednotkou. Díky tomu bude chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Nad hardwarem visí otazník

Na bližší informace o hardwarové výbavě si budeme muset nicméně ještě počkat. Podle dřívějších informací však PlayStation 5 bude pohánět AMD Ryzen ve třetí generaci společně s grafickou kartou Radeon Navi.

Dostupnost je plánována na druhou polovinu nadcházejícího roku. Nad pořizovací cenou zatím visí otazník.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám