Hlavní obsah

Superpočítače budou tvořit výpočty z biologie, chemie a léčiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové superpočítače budou v ostravském Národním superpočítačovém centru IT4Innovations tvořit výpočty z biologických věd, chemie, léčiv a inženýrství. Počítačové simulace budou díky nim doplněny o analýzy vysoce rozsáhlých dat a nástroje umělé inteligence. Na setkání s novináři to řekl ředitel centra při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava Vít Vondrák.

Foto: archív výrobce

Část superpočítače Eni (ilustrační foto)

Článek

Výpočty superpočítače mohou být využity také v průmyslu. "Průmyslové podniky mohou koupit naši kapacitu, používat naše výpočetní prostředky a při výzkumu jim dokážeme pomoct. Vtáhneme tak průmysl více do společné hry," řekl Vondrák.

Centrum uspělo v celoevropské soutěži o hostitelství superpočítačového systému EuroHPC petascale. Měl by být instalován od poloviny příštího roku a bude patřit k nejvýkonnějším superpočítačům v Evropě.

Umístění superpočítače v Česku může zemi podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) pomoci stát se lídrem v digitální oblasti a umělé inteligenci. "Vysokorychlostní počítání je základem digitální ekonomiky a ta je základem pro umělou inteligenci, v rámci které má Česko šanci hrát jednu z nejvýraznějších rolí," řekl Havlíček.

Superpočítače Anselm a Salomon

Podle náměstka ministra školství Pavla Dolečka zaostává Česko za Amerikou, Japonskem, Čínou i Evropskou unií z hlediska financování i aktivit spojených s vysokorychlostním počítáním a novými technologiemi. Je podle něj nutné zapojit se do celoevropské debaty na toto téma, a proto se Česko zapojilo do evropské soutěže o hostitelství superpočítače.

IT4Innovations už provozuje dva superpočítače. Anselm instalovaný v roce 2013, který bude letos nahrazen osmkrát výkonnějším systémem, a Salomon instalovaný v roce 2015. Od letoška má také speciální systém pro výpočty umělé inteligence. Petascale systém bude patřit mezi nevýkonnější superpočítače v Evropě. Aktuálně by zaujal 21. místo na světě a šesté místo v Evropě. V době jeho instalace v příštím roce se očekává, že bude náležet mezi 50 nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

Společný podnik krátce nazývaný EuroHPC vznikl v listopadu 2018 s úkolem zajistit, aby byla EU do roku 2020 vybavena superpočítačovou infrastrukturou světové úrovně. Zapojeno je 28 členských zemí, přičemž 19 z nich bude součástí konsorcií provozujících superpočítačová střediska. Celkový rozpočet, včetně unijních prostředků, dosahuje 480 milionů eur (asi 12,3 miliardy Kč).

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám