Hlavní obsah

Computex 2019: Extrémně výkonné notebooky jsou stavěné na práci. Zvládnou ale i hry

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na grafiky, fotografy, střihače videí, youtubery či například webdesignéry cílí nové notebooky, které nabízejí certifikaci Nvidia Studio. Právě ta zaručuje, že nové laptopy budou schopné splňovat nejvyšší výkonnostní nároky. Nová platforma, kterou budou nabízet prakticky všichni velcí výrobci notebooků, si odbyla premiéru na veletrhu Computex. Sluší se podotknout, že nové stroje mají dostatek výkonu i na hry.

Foto: archív výrobce

Nové stroje jsou primárně stavěny na práci.

Článek

Hned při premiéře bylo představeno 17 RTX Studio notebooků od sedmi největších výrobců PC. Všechny nové stroje obsahují grafické karty GeForce RTX, které se chlubí technologií ray tracing – dovedou tedy vykreslovat světla a stíny v reálném čase. Chlubí se navíc podporou umělé inteligence, která by se měla podílet na celkově vyšším pracovním tempu.

Výrobce přitom tvrdí, že nový standard boří hranice mezi stolními PC a notebooky. „Nové RTX Studio notebooky jsou perfektním nástrojem pro tvůrce, kteří během svých cest potřebují výkon na úrovni stolních počítačů,“ prohlásil Jason Paul, generální ředitel GeForce softwaru a technologií ve společnosti Nvidia.

Výkonnější než MacBook Pro

Notebooky obsahují grafické karty Quadro RTX 5000, 4000 a 3000, stejně jako GeForce RTX 2080, 2070 a 2060. Grafické karty RTX akcelerují tvorbu obsahu od úprav videa po 3D rendering s výkonem až 7x větším než MacBook Pro. Notebooky s Quadro RTX 5000 nabídnou 16 GB grafické paměti, což je v kategorii notebooků aktuálně nejvyšší hodnota. Díky tomu bude možné využít pokročilých pracovních postupů s využitím více aplikací a použít velké 3D modely, což by jinak v přenosném zařízení nebylo možné.

Velká část těchto notebooků nabídne 4K displej a technologii Max-Q, která spojuje vysoký výkon s kompaktními rozměry – má totiž speciálně upravený systém chlazení i samotného grafického čipu.

Nástroje pro tvůrce

Stroje nabídnou také softwarovou sadu Studio Stack, která poskytuje tvůrcům digitálního obsahu nejlepší možný výkon i spolehlivost při práci s kreativními aplikacemi. Zahrnuje například nástroje pro vývojáře aplikací, které jsou určeny k akceleraci renderingu, úprav a zpracování videa, 2D vektorové animace a dalších funkcí.

RTX Studio notebooky budou dostupné od června od předních výrobců, mezi něž patří Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, MSI a Razer. Ceny základních modelů budou startovat těsně pod hranicí 40 000 Kč.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám