Hlavní obsah

Computex 2019: Dva displeje v jednom notebooku, ZenBook Pro Duo je naprostý unikát

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi zajímavý notebook představila na veletrhu Computex 2019 společnost Asus, má totiž hned dva displeje. Jeden z nich je navíc možné ovládat rukou, chlubí se speciální dotykovou vrstvou. To ale není jediné lákadlo modelu ZenBook Pro Duo.

Asus ZenBook Pro DuoVideo: archív výrobce

 
Článek

Hlavní obrazovka nabízí úhlopříčku 15,6 palce a rozlišení 4K. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl – podobně jako moderní televizory – nabízet velmi věrné barevné zobrazení. Druhý panel je pak umístěn nad klávesnicí a plynule navazuje na obrazovku výše.

Tento displej je extrémně protáhlý, což dokládá poměr stran 31:9. Má úhlopříčku 14 palců a rozlišení 3840 x 1100 obrazových bodů. Právě tato obrazovka nad klávesnicí je dotyková. Mohou se na ní zobrazovat další aplikace, nebo například ovládací panely různých programů, což ocení zejména grafici či střihači videí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Asus představil Zen Book Duo laptopVideo: AP

Promyšleno do detailu

Kvůli umístění druhé obrazovky se však pod klávesnici již nevešel klasický touchpad, který u notebooků běžně nahrazuje funkce myši. Asus si s tímto problémem poměrně důmyslně poradil – touchpad udělal z číselníku na pravé straně. Příslušným tlačítkem tak uživatel může přepínat mezi funkcí touchpadu a numerického bloku.

V otázce výkonu patří novinka spíše k těm výkonnějším notebookům, posloužit může bez nadsázky i hráčům. Kromě procesoru Core i9-9980HK, jehož osm jader může v turbo režimu tepat až na frekvenci 5 GHz, se totiž v útrobách tohoto stroje ukrývá také výkonná grafika GeForce RTX 2060 s 6 GB videopaměti. Stroj může být dále vybaven 8 až 32 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s kapacitou 256 až 1000 GB.

Foto: archív výrobce

ZenBook Pro Duo

Vyrábět se bude i méně výkonná varianta

Sluší se nicméně podotknout, že v prodeji se objeví také odlehčená verze, která nabídne menší obrazovku a méně výkonné komponenty. V útrobách 14palcového šasi bude pracovní tempo udávat čip Intel Core i7 v kombinaci s grafickou kartou Nvidia GeForce MX250. Ani zde však nebude chybět druhá dotyková obrazovka.

Výrobce zatím dělá bohužel tajnosti v otázce ceny modelu ZenBook Pro Duo. Výkonnější stroj by nicméně měl stát podle prvotních odhadů zhruba 70 000 Kč, základní varianta pak polovinu této sumy. Na informace o dostupnosti si budeme muset ještě počkat.

Foto: archív výrobce

ZenBook Pro Duo

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám