Hlavní obsah

Prodeje počítačů rostou. Lenovo ohlásilo rekordní zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Největší výrobce počítačů na světě, čínská společnost Lenovo Group, ve čtvrtém finančním čtvrtletí meziročně více než ztrojnásobil čistý zisk na 118 milionů dolarů (2,7 miliardy Kč). Výrazně tak překonal odhady analytiků. Rekordně se podle sdělení podniku prodávaly osobní počítače, snížit se však Lenovu podařilo i ztrátu divize mobilních telefonů a ztrátu divize vznikajících datových center.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga 500 (ilustrační foto)

Článek

Analytici v anketě společnosti Refinitiv v průměru očekávali čistý zisk 91,4 milionu dolarů. Loni čistý zisk dosáhl v tříměsíčním období do konce března 33 milionů dolarů.

Tržby za čtvrtletí vzrostly o deset procent na 11,7 miliardy dolarů (271,5 miliardy Kč). To je v souladu s odhady.

Za celý finanční rok se firma vrátila do zisku, který činil 597 milionů dolarů. Rok předtím podnik vykázal ještě ztrátu 189 milionů dolarů. Tržby za celý rok činily rekordních 51 miliard dolarů. Zásluhu měl na tom rekordní prodej osobních počítačů, který se na celkových příjmech firmy podílí 75 procenty.

Čínskému technologickému gigantu se tak prozatím vyhýbají nepříznivé dopady obchodního sporu mezi Pekingem a Washingtonem, i když na akciích to vidět není. Právě kvůli obavám z dopadů obchodní války akcie asijských technologických firem klesají.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám