Hlavní obsah

Trh zaplaví desítky herních notebooků. Slibují příznivější ceny

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než osm desítek nových notebooků by se mělo v nadcházejících týdnech objevit na pultech tuzemských obchodů. Všechny přitom budou mít jedno společné – budou cílit na náruživé hráče.

Foto: archív výrobce

Nových laptopů se chystá hned několik.

Článek

Drtivá většina uživatelů používá grafické karty, jejichž výkon odpovídá pět let starým, nebo dokonce ještě starším modelům. Patrně není nutné zdůrazňovat, že staré modely ani zdaleka nestačí na náročnosti současné generace her.

V praxi to znamená, že jednotlivé tituly zpravidla nemohou hrát lidé se solidními detaily a v nejvyšším možném rozlišení. A platí to v případě stolních sestav i notebooků.

Právě na druhou zmiňovanou kategorii se zaměřila společnost Nvidia, která představila novou generaci mobilních herních grafik s architekturou Turing. Řeč je o modelech GeForce GTX 1660 Ti a 1650, které se budou hráče snažit zaujmout především svým poměrem cena/výkon.

Nové laptopy cílí především na majitele několik let starých strojů.

Zástupci společnosti Nvidia se přitom netají tím, že novinky cílí na majitele čtyři a více let starých herních laptopů, kterým mají nabídnout citelně vyšší výkon při zachování rozumné cenovky. Notebooky s těmito čipy se budou nabízet za částky okolo 30 000 Kč, zatímco ty nejvýkonnější herní stroje stojí klidně i trojnásobek.

Ve srovnání se čtyři roky starým modelem GeForce GTX 960M je novinka GeForce GTX 1660 Ti díky využití nejnovějších technologií ve hrách až čtyřikrát výkonnější. Nejoblíbenější hry tak lze hrát při 100 snímcích s rozlišením 1080p, a to v titulech Fortnite, PUBG nebo Apex Legends. Karta GeForce GTX 1650 bude o něco pomalejší, ale přesné výsledky testů ještě nejsou k dispozici.

Nové mobilní grafiky nabízí stejné přednosti jako jejich desktopové obdoby. Využívají všech inovací shaderů v architektuře Turing, a to včetně souběžných úloh ve formátu plovoucí desetinné čárky, celočíselných operací, unifikované architektury paměti 3x L1 cache (v porovnání s generací Pascal) či zvýšení výkonu díky adaptivnímu rozlišení shaderů.

Vyšší výkon, nižší spotřeba

Architektura Turing zpracovává instrukce 1,5x rychleji a 1,4x efektivněji než její předchozí Pascal, který dříve představoval standard pro energeticky efektivní grafické karty. Díky spotřebě 60 W nabízejí herní notebooky s GTX 1660 Ti nejlepší výkon na jeden watt ve své kategorii.

Zástupci společnosti Nvidia zdůraznili, že hráči mohou u nových herních laptopů počítat s celou řadou pokročilých technologií. Chybět nebude například Nvidia Optimus, která zajistí až dvakrát delší výdrž baterie při tichém chodu a bez zahřívání. Díky WhisperMode pak běží notebook s GeForce Experience zapojený do napájení během hraní mnohem tišeji. Technologie inteligentně upravuje snímkovou frekvenci hry a zároveň konfiguruje nastavení grafiky pro optimální efektivitu napájení. Samozřejmostí jsou také technologie Highlights či Ansel.

První vlaštovka

Vůbec prvním notebookem, který je grafickou kartou GeForce GTX 1660 Ti vybaven, je model Asus TUF Gaming FX705DU. Ten navíc láká na čtyřjádrový procesor AMD Ryzen 7 3750H, který pracuje v základu na frekvenci 2,3 GHz. Díky speciálnímu turbo režimu se ale dovede přetaktovat až na 4 GHz.

Foto: archív výrobce

Asus TUF Gaming FX705DU

Stroj je dále vybaven 16 GB operační paměti typu DDR4 a rychlou SSD jednotkou s kapacitou 512 GB. Praktické je také to, že v útrobách notebooku je dostatek místa pro vložení dalšího disku o formátu 2,5 palce, ten však není součástí balení a dokupuje se zvlášť.

Laptop nabízí displej s úhlopříčkou 17,3 palce a rozlišením Full HD. Mezi jeho další přednosti patří tiché chlazení HyperCool, které kombinuje patentovaný samočisticí systém ADC, jenž zabraňuje zanesení tepelných žeber, s přizpůsobitelnou funkcí ventilátoru Fan Overboost pro dobrou rovnováhu mezi výkonem ventilátoru a hladinou hluku.

Potěší podpora DTS zvuku, který nabízí několik režimů, stejně jako pokročilá technologie DTS Headphone:X. Ta dokáže ve sluchátkách věrně napodobit dojem, že jste obklopení 7.1prostorovým zvukem.

Extrémně tenké stroje

Nových herních notebooků s grafikami od společnosti Nvidia by se postupně mělo objevit na pultech obchodů několik desítek, výrobu přislíbily kromě Asusu také společnosti MSI, Lenovo, Acer či HP.

Za pozornost budou stát také modely, jež nabídnou design Max-Q. Půjde tedy o velmi tenké herní stroje, jejichž tloušťka nepřesáhne 20 mm, nabídnou 144Hz displeje s úzkými rámečky a baterie s velmi dlouhou výdrží.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám