Hlavní obsah

Popularita procesorů Ryzen neustále roste. Vrátily AMD zpět do sedla

Novinky, mif

Zvrátit neustále klesající podíl trhu se podařilo společnosti AMD s procesory Ryzen. Ty se těší v segmentu stolních počítačů i notebooků stále větší oblibě a ukrajují větší podíl trhu. I když zatím na konkurenční Intel ani zdaleka nestačí, jde o velký úspěch.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Na trhu s procesory pro počítače a notebooky jsou v současnosti pouze dva výrobci – AMD a Intel. Právě druhá zmiňovaná společnost přitom svého červeného konkurenta před pár lety téměř vytlačila z trhu.

Pro lepší představu o tom, jak špatná situace před uvedením Ryzenů pro tuto společnost skutečně byla: v roce 2012 vzdorovalo AMD konkurenčnímu Intelu patrně nejlépe, ovládalo podle serveru Statista 29 % trhu a Intel zbylých 71 %.

V dalších letech se však situace dramaticky zhoršovala, koncem roku 2016 byl podíl AMD mezi stolními počítači už jen 9 %.

Zlom přinesly čipy Ryzen

Opětovný růst nastartovaly až v roce 2017 procesory Ryzen. Nejprve se začal prodávat špičkový Ryzen 7, který znamenal návrat AMD do high-endového segmentu. Do té doby neměl výrobce mezi špičkovými procesory žádného zástupce a plně zde dominovala konkurenční společnost Intel.

V dalších měsících postupně doplnily kompletní řadu desktopové procesory Ryzen 5 a 3, v létě potom byly uvedeny procesory Ryzen Threadripper určené pro nadšence a profesionály. Díky tomu končilo rok 2017 AMD s podílem 12 % mezi stolními počítači a notebooky 6,9 %.

Růst stále pokračuje

Růst se od té doby nezastavil. Na konci roku 2018 tak podle statistik, které výrobce zveřejnil nyní, držel na trhu se stolními počítači podíl již 15,8 % a na trhu s notebooky 12,1 %.

Nárůst je to více než pozitivní, i když konkurenční společnost Intel se přílišného tlaku zatím obávat nemusí. Ta končila loňský rok v obou segmentech trhu s podílem přesahujícím 80 %.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám