Hlavní obsah

Vánoce stihla. Nejvýkonnější grafická karta je v prodeji

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia tento týden začala oficiálně prodávat kartu Titan RTX, která se chlubí titulem nejvýkonnější grafika na světě. Vánoce tedy tento model stihl, nicméně pro každého rozhodně nebude. Daní za špičkový výkon je totiž velmi vysoká cenovka.

Foto: archív výrobce

Titan RTX

Článek

Cena byla výrobcem stanovena na 69 500 Kč. Pořídit kartu je přitom možné především prostřednictvím webových stránek společnosti Nvidia. Kartu mají v nabídce sice i někteří lokální prodejci, nicméně ty ji zatím nemají skladem.

Patrně tedy není nutné zdůrazňovat, že model Titan RTX bude exkluzivním zbožím, a to nejen před Vánocemi, ale také v průběhu nadcházejícího roku.

Podle výrobce je novinka určena především pro vědce, kteří se zabývají strojovým učením a podobnými technologickými disciplínami. Vysoký výpočetní výkon může být navzdory vyšší cenovce využit samozřejmě také pro hry, stejně jako tomu bylo u předchozí generace Titanu.

Foto: archív výrobce

Titan RTX

Titan RTX by měl nabídnout výkon až 16,3 TFLOPS, což je v porovnání s dosavadní vlajkovou lodí GeForce RTX 2080 Ti takřka o 3 TFLOPS více.

Výkon tedy narostl zhruba o pětinu, což je zásluha především čipu TU102, který se skládá ze 4608 stream procesorů a 576 tensor jader. Samozřejmostí jsou také RT jádra, což je hlavní vylepšení proti předchozí generaci grafik, konkrétně jich je k dispozici 72.

RT jádra se starají o realističtější vykreslování grafiky, dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Grafické jádro nabídne základní frekvenci 1350 MHz, přetaktovat se však v případě potřeby dovede až na 1770 MHz. TDP je stanoveno na 280 W, novinka nabídne také 24 GB paměti typu GDDR6 s 384bitovou sběrnicí.

Foto: archív výrobce

Titan RTX

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám