Hlavní obsah

Vyšší výkon za stejnou cenu. AMD ukázalo herní grafiku Radeon RX590

Novinky, lez

Velmi zajímavou grafickou kartu pro hráče odhalila společnost AMD. Bude se nabízet za stejnou sumu jako konkurence, ale nabídne vyšší výkon. Model Radeon RX590 je navíc již dostupný v tuzemských obchodech.

BEZ KOMENTÁŘE: AMD Radeon RX590Video: AMD

 
Článek

První prodejci začali nabízet Radeon RX590 krátce po oficiálním představení společností AMD, stalo se tak v noci ze čtvrtku na pátek. Ceny základních modelů přitom startují těsně pod hranicí 7500 Kč.

Cena je tedy nastavena velmi podobně jako u konkurenčních modelů s jádry Nvidia GeForce GTX 1060 6 GB. Proti nim má však novinka nabízet citelně vyšší výkon. Na reálné testy si ale vcelku pochopitelně budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Až o 17 % vyšší výkon

Grafická karta Radeon RX590 nabízí celkový výkon 7,1 TFLOPS, což je až o 17 % více než v případě předchozího modelu RX580, který je mimochodem stále ještě k dostání na pultech obchodů.

Foto: archív výrobce

Radeon RX590

Vyšší výkon je zásluhou především 2304 stream procesorů, které pracují při frekvenci 1469 MHz. V případě potřeby se ale dovedou přetaktovat až na 1545 MHz. Jádro bylo mimochodem vyrobeno 12nm výrobním procesem.

Karta obsahuje 144 texturovacích jednotek a 32 rasterizačních jednotek. Paměťová sběrnice dosahuje šířky 256 bitů, paměti typu GDDR5 nabízejí kapacitu 8 GB a běží na frekvenci 8 GHz efektivně. Paměťová propustnost karty je tedy 256 GB/s.

Spotřeba narostla

TDP činí 225 W, což je více než u předchůdce. Vyšší spotřeba je nicméně s ohledem na nárůst výkonu ospravedlnitelná.

Radeon RX590 se na pultech obchodů objeví v různých úpravách, k dispozici budou referenční modely, karty s lepším chlazením či už z výroby přetaktovanými jádry.

Skladem jsou aktuálně pouze základní modely, ty vylepšené by nicméně měly být dostupné ještě před koncem listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám