Hlavní obsah

Nejvýkonnější procesor má jméno Epyc, zaujme 64 jádry

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty nejlepší procesory pro stolní počítače se zpravidla v dnešní době chlubí 16 až 20 jádry. Společnost AMD však ukázala nový čip z edice Epyc, který má jader hned 64 a vláken dokonce dvakrát tolik. Díky tomu by mělo jít o vůbec nejvýkonnější procesor na světě.

Foto: archív výrobce

Nový čip s kódovým označením Epyc demonstrovala šéfka AMD Lisa Su.

Článek

Rekordních 64 jader se podařilo do jednoho čipu výrobci vtěsnat především díky novému 7nm výrobnímu procesu. V podstatě tedy procesor staví na čipech předchozí generace, které jsou však zmenšené natolik, že se jich podařilo pod tepelný rozvaděč vtěsnat hned dvakrát tolik. Jeden procesor se tedy skládá z osmi čipů, z nichž každý má osm nativních jader a 16 vláken.

Jak se miniaturizace promítne do oblasti chlazení a dalších provozních vlastností čipu, ukáže samozřejmě až čas. Zajímavé jsou nicméně i další parametry, například podpora osmikanálového zapojení pamětí DDR4 s kapacitou až 4 TB.

Foto: archív výrobce

Procesor AMD Epyc

Už nyní je nicméně jasné, že s modelem Epyc se podařilo společnosti AMD předstihnout konkurenční Intel. Zástupci tohoto výrobce se totiž již dříve nechali slyšet, že se chystají příští rok uvést do prodeje 48jádrový čip, který bude představovat to nejlepší z nabídky Intelu.

Procesor Epyc od AMD však tuto chystanou novinku překonává o 16 jader, což by se mělo pozitivně promítnout do celkového výkonu čipu.

AMD Epyc bude určen především pro použití v extrémně výkonných serverech. Přestože pro koncové uživatele není určen, ukazuje jasně možnosti 7nm výrobního procesu a toho, co dříve či později přijde i do klasických desktopů a notebooků.

Reklama

Výběr článků

Načítám