Hlavní obsah

Retro konzole jsou v kurzu. Sony odhalilo poctu prvnímu PlayStationu

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou novou retro konzoli, která odkazuje na první generaci PlayStationu, odhalila ve čtvrtek společnost Sony. Model zvaný jednoduše Classic nabídne kompaktní rozměry a dvě desítky předinstalovaných her. Před lety stejnou taktiku zkusila také konkurenční společnost Nintendo.

Sony PlayStation ClassicVideo: archív výrobce

 
Článek

Nintendo uvedlo model Classic NES Mini, tedy zmenšeninu původní konzole NES, před dvěma roky. Zájem byl tak obrovský, že se na všechny zájemce nedostalo a letos v létě byla proto do prodeje vypuštěna další várka konzolí.

BEZ KOMENTÁŘE: Konzole Nintendo Classic Mini NESVideo: Nintendo

Zájem o retro kousky, díky kterým si většina dnes již dospělých hráčů může připomenout své dětství, je tedy nepopiratelný. A je to patrně jeden z důvodů, proč se rozhodla znovu oživit první PlayStation společnost Sony.

Původní PlayStation debutoval v Japonsku dne 3. prosince 1994 a přinesl na tu dobu nevídané vychytávky, například renderování 3DCG v reálném čase či práci s CD nosiči. A symbolicky ve stejné datum se letos začne prodávat PlayStation Classic.

Na první pohled se přístroj skutečně podobá první generaci herního systému od Sony, retro kousek ale není tak velký jako původní verze. Jde o zmenšeninu, po stranách je konzole o 45 % menší a celkově se její rozměry zmenšily o celých 80 % v porovnání s původní herní konzolí, která si odbyla premiéru už v roce 1994.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikostí PlayStationu Classic (vlevo) a původní verze z roku 1994

Nová konzole byla značně přepracována, čehož si uživatelé všimnou hned při snaze o připojení. Novější model má totiž konektor HDMI, který před třiceti lety vůbec neexistoval. Díky tomu půjde novinka připojit i k moderním televizorům, aniž by uživatelé potřebovali jakékoliv obrazové redukce či něco podobného. Stroj bude dodáván se dvěma ovladači a napájet se bude prostřednictvím USB nabíječky.

PlayStation Classic bude obsahovat 20 předinstalovaných her, tvůrci však zatím prozradili názvy jen pěti z nich. Půjde o Final Fantasy VII, Jumping Flash!, R4: Ridge Racer Type 4, Tekken 3 a Wild Arms. Zda bude možné další hry doinstalovat, není zatím jasné.

Cena novinky pro tuzemský trh byla stanovena na 2690 Kč. Pro porovnání Classic NES Mini se nabízel v době své premiéry za 1799 Kč, aktuálně jej lze zakoupit za méně než 1400 korun.

Foto: archív výrobce

PlayStation Classic

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám