Hlavní obsah

Virtuální realita roste velmi pozvolna. Prodeje se počítají na milióny

Novinky, lez

Nejrůznější headsety pro virtuální realitu jsou na trhu již více než rok, žádné dramatické prodeje však tyto konkurenti klasických monitorů a televizorů zatím nezažívají. Dokládá to analýza statistického serveru Statista, podle níž si nejpopulárnější helmu PlayStation VR koupily tři milióny lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

 
Článek

PlayStation VR bývá pravidelně analytiky označován za nejúspěšnější systém pro konzumování virtuální reality. Však také Sony díky němu podle posledních zveřejněných dat ovládá 43 % trhu.

O to více je však zarážející informace, že si tento headset koupily pouze tři milióny lidí. A to za více než rok, co se PlayStation VR prodává. Televizní konzoli PlayStation 4, která je s headsetem kompatibilní, si přitom koupilo už více než 81 miliónu lidí.

Prodeje ostatních výrobců zabývajících se virtuální realitou budou tedy logicky ještě citelně nižší. Konkurenční Oculus totiž ovládá pouze 19,4 % trhu a HTC, kterému patří třetí příčka, pak jen 12,9 %.

Foto: archív výrobce

PlayStation VR

Jeden displej, dva různé obrazy

Headset PlayStation VR ukrývá 5,7palcový OLED displej, který pro každé oko zobrazuje jiný obraz. Právě díky tomu a dalším senzorům, které jsou schopny monitorovat pohyb uživatele, pak headset dokáže navodit dojem virtuální reality.

Každé oko zobrazí obraz o velikosti 960 × 1080 pixelů. Díky tomu by všechny scény v hrách i při sledování filmů měly být krásně jemné a ostré.

Foto: archív výrobce

PlayStation VR

Pro chod PlayStation VR je zapotřebí PlayStation řady čtyři. Právě v tom je zásadní rozdíl ve srovnání s konkurencí, modely Oculus Rift či HTC Vive totiž spolupracují s klasickými počítači. Kvalitou, respektive schopností vtáhnout uživatele do světa virtuální reality by si však všechny zmiňované verze měly být velmi podobné.

Helmy pro virtuální realitu slouží k prohlížení fotografií a videí, vhod přijdou také při hraní her. Pro řešení od Sony je už nyní k dispozici více než sto titulů, další by měly přibýt ještě před Vánocemi.

Foto: mif, Novinky

Oculus Rift

Foto: archív výrobce

Chytré brýle HTC Vive

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám