Hlavní obsah

Zadarmo to nebude. Nejlepší grafická karta Quadro bude stát více než 226 tisíc

Novinky, lez

Čerstvě představené grafické karty profesionální řady Quadro mají představovat to nejlepší, co bude od společnosti Nvidia v nadcházejících měsících možné zakoupit. Špičkovému výkonu, který všechny novinky nabídnou, však odpovídá i vysoká pořizovací cena. Za nejlepší model totiž případní zájemci zaplatí více než 226 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Nové grafiky řady Quadro jsou určeny do těch nejvýkonnějších strojů, například na finalizaci filmových efektů.

Článek

Nové grafiky by měly být dostupné až krátce před Vánocemi, přesněji ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Společnost Nvidia však již nyní prozradila oficiální ceny, za které se budou novinky nabízet.

Alespoň v rychlosti připomeňme, že na pultech obchodů se objeví hned tři nové grafiky z profesionální série Quadro, konkrétně půjde o modely RTX 5000, RTX 6000 a RTX 8000. Jak již zběhlejší čtenáři tuší, čím vyšší číslo, tím vyšší výkon.

Základ za 52 000 korun

A pochopitelně také cena. Nejlepší provedení RTX 8000 si totiž výrobce cení jen na těžko uvěřitelných 10 000 dolarů, tedy v přepočtu více než 226 tisíc korun. U modelu RTX 6000 bude cena příznivější, přesněji případní zájemci zaplatí 6300 dolarů ( asi 142 000 Kč).

Foto: archív výrobce

Grafická karta řady Quadro RTX

Nejlevněji pak vyjde grafická karta Quadro RTX 5000, stát bude 2300 dolarů (52 000 Kč). Je navíc potřeba zdůraznit, že uvedené částky jsou skutečně pouze za samotné grafické karty. V případě stavby celé sestavy si je tedy nutné připočítat náklady i na další komponenty, především tedy na základní desku, procesor, paměti, disk a zdroj.

Nvidia navíc počítá, že všechny karty půjdou použít také ve specializovaných serverech, kde bude až osm grafik najednou. V případě nejvýkonnějšího provedení RTX 8000 se tak cena takového stroje může vyšplhat klidně i na více než dva milióny korun.

Především pro profesionály

Karty řady Quadro nicméně nejsou primárně určeny pro domácnosti, uplatnění naleznou spíše při profesionálním nasazení, kde je vyšší cenovka přeci jen lépe ospravedlnitelná. Využity mohou být například při finalizaci filmových efektů.

Čip u nových karet, který pracuje celkově s 18,6 miliardy tranzistorů, nabídne lepší funkci obvodů pro umělou inteligenci (tensor jádro). Jádro přitom bude obsahovat 3072 až 4608 CUDA jader (shaderů) a 384 až 576 tensor jader.

Grafiky zároveň mohou dostat monstrózní porci GDDR6 pamětí, a to 16 až 48 GB při taktu 14 GHz. U 16GB modelů se počítá s 256bitovou sběrnicí, 24GB verze a větší pak nabídnou 384bitové rozhraní.

Více se o přednostech nových grafických karet dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám