Hlavní obsah

PlayStation pokořil půl miliardy prodaných konzolí

Novinky, lez

První PlayStation se začal prodávat před 24 lety. Za necelé čtvrtstoletí si přitom zákazníci koupili od Sony již více než půl miliardy televizních konzolí. Úspěšnější byly v prodejích pouze přístroje od Nintenda, ty však měly několikaletý náskok, připomněl server VGChartz.

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

První herní systém pro televizory totiž Nintendo přineslo již v roce 1977. Od tohoto roku se prodalo dohromady více než 700 miliónů konzolí, započítány jsou přitom v tomto čísle kapesní i televizní modely.

Konzolím PlayStation od Sony se podařilo pokořit milník 500 miliónů prodaných kusů teprve až letos. Je však nutné podotknout, že tento japonský výrobce přišel s prvním televizním systémem až v roce 1994.

Náskok 17 let

Celkové prodeje Nintenda jsou tedy vyšší především díky tomu, že tento japonský podnik má v herním byznysu náskok nezanedbatelných 17 let.

Sony patří v žebříčku nejúspěšnějších výrobců konzolí tedy až druhé místo. Na druhou stranu model PlayStation 2 je se 158 milióny prodaných kusů vůbec nejúspěšnější herní konzolí v celé historii herního světa.

Foto: archív výrobce

PlayStation 2

Aktuálně se snaží výrobce uspět na trhu již se čtvrtou generací své konzole. Té se prodalo již více než 80 miliónů. PlayStation 4 Slim láká především na kompaktnější rozměry a líbivější vzhled. Výkon je nicméně stejný jako u starší čtyřky.

Výkonnější čtyřka

Verze 4 Pro nabízí výkonnější procesor a přepracována byla i grafická karta. Některé hry díky tomu budou schopné běžet až v rozlišení 4K. Připomeňme, že původní PlayStation 4 byl stavěn na hraní ve Full HD.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Tituly, které kladou daleko vyšší nároky na grafiku, však v plnohodnotném 4K rozlišení nepoběží. Obraz u nich bude přepočítán z nižšího rozlišení na vyšší. To jinými slovy znamená, že kvalita obrazu bude sice citelně vyšší než v případě Full HD, zároveň ale nebude tak dobrá jako v případě plnohodnotného 4K.

V tabulce níže naleznete prodeje jednotlivých generací PlayStationů. Data přinesla analytická společnost VGChartz, která se specializuje právě na herní trh:

Statistika prodaných PlayStationů
1. místoPlayStation 2158 miliónů prodaných kusů
2. místoPlayStation 1104 miliónů prodaných kusů
3. místoPlayStation 387 miliónů prodaných kusů
4.-5. místoPlayStation 481 miliónů prodaných kusů
4.-5. místoPlayStation Portable81 miliónů prodaných kusů
6. místoPlayStation Vita16 miliónů prodaných kusů

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám