Hlavní obsah

Nejvýkonnější procesor od AMD stojí téměř 50 000 Kč

Novinky, rim

Teprve před pár dny si odbyly premiéru nové procesory AMD Ryzen, nejvýkonnější novinka se nicméně začala již prodávat v tuzemských obchodech. Prodejní cena šplhající se až hranici 50 000 Kč však nasvědčuje, že tento model není pro každého – cílí na ty nejnáročnější uživatele.

Foto: Novinky

Nový procesor od AMD s 32 jádry a 64 vlákny

Článek

Nejvýkonnější čip z nové série se jmenuje Threadripper 2990WX a v tuzemských obchodech podle Zboží.cz startují ceny na 47 990 Kč. Někteří prodejci si nicméně novinku cení dokonce na více než 50 tisíc korun.

Je si navíc nutné uvědomit, že uvedená cena je skutečně pouze za samotný procesor. Pokud si někdo bude chtít postavit sestavu s tímto čipem, je nutné připočítat ještě náklady na základní desku, operační paměti, grafickou kartu, disk a další komponenty.

Klidně i více než 100 tisíc

Výsledná cena extrémně výkonného stroje s Threadripperem 2990WX se tak může klidně vyšplhat na více než 100 000 Kč.

Foto: archív výrobce

Threadripper 2990WX

Majitele počítačů postavených na platformě AMD potěší také to, že novinka bude zpětně kompatibilní s již vydanými základními deskami TR4. Teoreticky tak mohou při stavbě sestavy výrazně ušetřit, pokud již nějaké komponenty s danou platformou mají, u základních desek TR4 totiž bude stačit aktualizovat bios.

Extrémní výkon nového čipu by měl být v praxi využit především u počítačových sestav, na kterých se střihají videa, upravuje velké množství fotografií ve vysokém rozlišení a provádí další podobně náročné činnosti.

Přijdou i levnější modely

Novinka nabízí 32 jader a 64 pracovních vláken. Ta pracují na základní frekvenci 3,0 GHz, přetaktovat se nicméně dovedou až na 4,2 GHz. Tento čip může se pochlubit světovým rekordem ve vícevláknovém CPU benchmarku Cinebench R15 v kategorii jednopaticových desktopových procesorů, rychlejší byste aktuálně na trhu nenašli. Počítat je však nutné s TDP 250 W.

Postupně se v prodeji objeví také nižší varianty tohoto čipu, které však budou stále spadat do kategorie extrémně výkonných procesorů Threadripper. Informace o těchto novinkách naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám