Hlavní obsah

CES 2018: Ryzeny se dočkají vylepšení, součástí procesorů bude grafika

Novinky, rim
Las Vegas

Společnost AMD se bude snažit nalákat uživatele na stejnou taktiku, s jakou před několika lety přišla konkurenční firma Intel. Nabídne nové procesory pro stolní počítače řady Ryzen, jejichž nedílnou součástí bude integrovaný grafický čip. Zástupci podniku se o svých plánech rozpovídali na veletrhu CES, který právě probíhá v americkém Las Vegas.

Foto: archív výrobce

Novými čipy budou vybaveny především multimediální sestavy.

Článek

Společnost AMD odhalila procesory Ryzen v loňském roce. Postupně se ukázaly tři produktové řady, které je možné od sebe rozeznat na první pohled podle modelového čísla.

Základ nabídky tvoří Ryzeny 3, které najdou uplatnění především v kancelářských a multimediálních sestavách. Modely s číselným označením pět zastupují střední třídu, hodí se pro hráče her i uživatele, kteří požadují co možná nejlepší výkon při zachování cenovky pohybující se pod hranicí deseti tisíc korun.

A konečně vrchol nabídky pak tvoří Ryzen 7 a Ryzen Threadripper. Čipy z obou těchto kategorií cílí na nejnáročnější uživatele, čemuž koneckonců odpovídá i jejich cenovka. Ta se může v některých případech vyšplhat klidně až nad hranici 20 000 korun.

Výhody a nevýhody grafických jader 

Loňské procesory se odhodlalo AMD omladit hned zkraje letošního roku – na veletrhu CES, alespoň tedy co se týče řad tři a pět. V rámci obou se představí nové procesory, které se budou pyšnit především integrovanými grafickými jádry.

Integrace grafického čipu přímo do procesoru nabízí hned několik výhod. Jednak se tím zlevňuje výroba základních desek, na kterých jinak musely být integrovány grafické čipy, jednak mohou grafiky pracovat při vyšších taktech. Samotný procesor je totiž daleko lépe chlazen než čipset základní desky, a tak integrace grafického jádra do procesoru dovoluje vyšší pracovní tempo.

Samozřejmě integrované grafiky nenabídnou takový výkon jako dedikované varianty. Hráči tak budou stále pokukovat po samostatných kartách, které nabízí vyšší výkon a neukrajují část operační paměti.

Dva nové procesory. A budou další

Zhruba v polovině února by se tak na pultech obchodů měly objevit hned dva nové procesory. Kategorii těch cenově dostupnějších zastoupí Ryzen 3 2200G, který nabídne čtyři pracovní jádra i vlákna. V základní desce se bude tento čip schopný rozpálit až na 3,7 GHz. Integrované grafické jádro pak nabídne takt až 1100 MHz.

Výkon u druhé novinky – modelu Ryzen 5 2400G – bude ještě citelně vyšší. Tento čip má sice také pouze čtyři jádra, ale chlubí se hned osmi vlákny. Například operační systém Windows tak s ním bude schopný pracovat jako s osmijádrovým procesorem. Výrobce slibuje pracovní tempo až 3,7 GHz a v případě grafického jádra až 1250 MHz.

Na přesné ceny obou novinek si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Jisté je nicméně to, že po obou procesorech pro stolní počítače přijdou na trh ještě jejich mobilní verze. Ty se objeví pochopitelně v noteboocích a nejrůznějších all-in-one sestavách.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám