Hlavní obsah

Popularita Chromebooků roste. Hlavně mezi studenty

Novinky, ort

Laptopy s operačním systémem Chrome OS, které lákají zákazníky mimo jiné atraktivní pořizovací cenou, jsou rok od roku populárnější. Obzvláště je to znát ve školství. Podle analytické společnosti Futuresource Consulting dokonce už levné stroje postavené na platformě od Googlu tvoří v USA nadpoloviční část trhu.

Foto: koláž Novinky.cz

Chromebooky od společností Acer a Samsung

Článek

Čerstvě zveřejněná data hovoří jasně. Chromebooky se za třetí kvartál letošního roku podílely na celkových dodávkách přenosných počítačů do amerických škol bezmála 60 %. Pro srovnání: operační systém Windows byl nainstalovaný pouze na 22 % zařízení. Zbylá procenta si pak mezi sebou rozdělují platformy Mac OS, iOS a Linux.

Ještě zkraje roku to přitom bylo pouze 55 % pro Chromebooky a 24 % pro stroj s Windows.

Je však nutné zdůraznit, že uvedená data pojednávají skutečně pouze o přenosných zařízeních, tedy nikoliv klasických stolních počítačích. Na druhou stranu jejich prodeje neustále klesají, a tak by statistikami patrně příliš nezamíchaly.

Globálnímu trhu vládne Microsoft

Při pohledu na globální data je na tom platforma Windows od Microsoftu citelně lépe. Ve třetím kvartálu byl operační systém Windows nainstalovaný na 66,5 % přenosných počítačích dodaných po celém světě. Chromebooky proti tomu měly pouze 14,4% podíl.

I tak ale zveřejněná data jasně dokazují, že minimálně ve školském sektoru popularita těchto strojů se systémem od Googlu neustále roste. A s ohledem na praktické zkušenosti se není čemu divit.

Nepopiratelné přednosti

Chromebooky mohou běžet díky jednoduchému systému klidně i na pomalých součástkách, které se běžně používají například u počítačových tabletů. A přesto nabídnou velmi slušnou odezvu, navíc také dlouhou výdrž baterie a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Někteří výrobci se proto soustředí na platformu Chrome OS stále více. Řeč je například o společnosti Acer, která nabízí hned několik levných strojů postavených na operačním systému od Googlu. Na vlastní provedení nicméně láká i Lenovo.

Podle Zboží.cz ceny nejlevnějších Chromebooků na tuzemském trhu startují už pod hranicí šesti tisíc korun. Za podobnou částku je možné koupit i klasický notebook s Windows, ale Chromebooky budou mít v otázce výkonu ve stejné cenové kategorii navrch.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám