Hlavní obsah

Nová herní grafika stojí 12 700 Kč. Lidé ale mohou zaplatit klidně i přes 16 tisíc

Novinky, lez

Na konci minulého týdne se v Česku i zahraničí začala oficiálně prodávat nová grafická karta GeForce GTX 1070 Ti, která si odbyla premiéru na konci října. Rozdíly v nabídkách jednotlivých výrobců jsou ale propastné. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

Nová grafika v provedení od MSI

Článek

Základní provedení grafické karty s jádrem GeForce GTX 1070 Ti se v Česku podle Zboží.cz nabízí za 12 699 Kč. Naopak to nejdražší vyjde na 16 664 Kč. Důvod cenové propasti ve výši několika tisíc korun je poměrně prostý. Novinku totiž nabízí hned několik různých výrobců, kteří si základní model od Nvidie upravili k obrazu svému.

Ty nejlevnější grafické karty této třídy se tak zpravidla od referenčních modelů takřka vůbec neliší. Naopak ty dražší lákají například na účinnější chlazení. Logicky si tak za ně rádi připlatí uživatelé, kteří touží po tichém počítači. Připlácí se také za to, když karty běží na vyšší pracovní frekvenci. Tedy jinými slovy jsou již od výrobce přetaktované.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1070 Ti

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1070 Ti

Podobně vylepšené grafiky je možné koupit prakticky od všech velkých výrobců, tedy například od společností Asus, MSI, Zotac, Palit, EVGA či Gigabyte. Připravit si je však nutné v takovém případě klidně i pár tisíc navíc.

V základu je grafika GeForce GTX 1070 Ti založena na architektuře Pascal, která získala už v minulých provedeních celou řadu ocenění. Disponuje 2432 jádry a 8 GB pamětí běžících na 8 Gbps s totální propustností 256 GB/s.

Jádro je taktováno na 1607 MHz a v případě potřeby se díky technologii boost dokáže automaticky přetaktovat na 1683 MHz.

Dvakrát výkonnější

V porovnání s předchozí generací grafik, konkrétně s dříve velmi oblíbeným modelem GeForce GTX 970, nabízí nový model podle výrobce až dvakrát více výkonu. Výkon by se měl pohybovat lehce pod hranicí modelu GTX 1080, který je však ještě o několik tisíc korun dražší. Na reálné testy si nicméně budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Grafická karta GeForce 1070 Ti nabízí tradičně podporu DirectX 12, HDR a dostatek výkonu pro moderní hry – například pro Destiny 2, Shadows of War, Star Wars Battlefront II a PlayerUnknown’s Battlegrounds. Měla by být dostatečně výkonná i pro chod systémů pro virtuální realitu.

Foto: archív výrobce

Nová grafika v provedení od Asusu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám