Hlavní obsah

Budoucnost nabíjení je bezdrátová, Apple koupil společnost PowerbyProxi

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci chytrých telefonů nabízejí systémy pro bezdrátové nabíjení již několik let. Společnost Apple však uvedla iPhony nabízející tuto technologii na pulty obchodů až letos. Jak se ale nyní ukázalo, podnik má v otázce bezdrátového nabíjení daleko větší ambice, i proto koupil novozélandskou firmu PowerbyProxi.

Foto: repro powerbyproxi.com

Internetové stránky společnosti PowerbyProxi.

Článek

Nebudeme příliš daleko od pravdy, když napíšeme, že Applu ujel vlak. Alespoň co se bezdrátového nabíjení týče, je to rozhodně pravda.

Zástupci amerického počítačového gigantu se totiž na podzimní tiskovce chlubili tím, že nové iPhony 8 a 8 Plus nabízejí vůbec poprvé v historii bezdrátové nabíjení. A stejnou vychytávkou má disponovat také chystaný iPhone X.

Právě za to však podnik s logem nakousnutého jablka sklidil i poměrně ostrou kritiku od zahraničních kolegů. V iPhonech totiž nebyla použita žádná revoluční technologie, ale několik let starý standard Qi, který konkurenční modely nabízejí již delší dobu.

Na kontě mají přes 300 patentů

Jak se ale nyní zdá, Apple se nyní chystá v otázce bezdrátového nabíjení získat tolik důležitý konkurenční náskok. Společnost PowerbyProxi, kterou počítačový gigant koupil, se totiž specializuje právě na výrobu a zdokonalování systémů pro bezdrátové nabíjení.

Však má také tento malý novozélandský podnik s pouhými pěti desítkami zaměstnanců na kontě více než 300 nejrůznějších patentů, mezi kterými nechybí ani systémy pro autonomní nabíjení bezpilotních letounů.

K čemu konkrétně chce Apple patenty společnosti PowerbyProxi použít, zatím zástupci společnosti prozradit nechtěli. „Chceme přinést opravdu jednoduché nabíjení na více míst tak, aby jej mohli používat lidé po celém světě,“ stojí v prohlášení amerického počítačového gigantu.

Hodinky, tablety i notebooky

Nabízí se spekulace, že by firma mohla využít bezdrátové nabíjení také u dalších svých zařízení. Kromě iPhonů by se tak i bez kabelů mohly se speciálními podložkami dobíjet například i notebooky MacBook, počítačové tablety iPad a v neposlední řadě také chytré hodinky Apple Watch.

Jisté je nicméně to, že společnost PowerbyProxi si Apple ponechává i se všemi zaměstnanci, kteří přispěli k rozvoji nových technologií v dané oblasti. Ti budou působit i nadále na Novém Zélandu, nově však pod taktovkou amerického počítačového gigantu.

Jak finančně náročná akvizice firmy PowerbyProxi byla, zástupci Applu neprozradili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám