Hlavní obsah

Na rychlosti záleží. Ultrazoom od Sony vyfotí za sekundu 24 snímků

Novinky, sko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské Sony představilo v New Yorku již čtvrtou generaci svého profesionálního ultrazoomu RX10 a opět posunulo jeho kvality o pořádný kus kupředu. Největším lákadlem nového RX10 IV je bezesporu nejrychlejší autofokus na světě. Fotoaparátu stačí k zaostření pouhé 0,003 sekundy, a to při sériovém focení 24 snímků za vteřinu.

Foto: archív výrobce

Sony RX10 IV

Článek

Takto rychlého autofokusu docílilo Sony použitím 315 ostřicích bodů s analýzou fázového posunu, které pokrývají 65 procent plochy čipu. Výrobce v tomto případě použil vlastní 1,0" Exmor RS CMOS snímač s celkovým rozlišením 21 megapixelů, z čehož je efektivně využito 20,1 megapixelu. O zpracování obrazu se pak již tradičně postará procesor BIONZ X.

Použitý objektiv Zeiss Vario-Sonnar T tvořený 18 optickými členy nabízí 25× optický zoom v rozsahu od 24 do 600 milimetrů. Světelnost pak začíná na příjemných F2,4 na nejširším ohnisku.

Při maximálním zoomu sice klesá na F4,0, i to je však vzhledem k ohniskové vzdálenosti a velikosti čipu stále výborná hodnota. Na nejširším ohnisku můžete přitom ostřit už na vzdálenost tří centimetrů a na nejdelším od 72 centimetrů. Fotoaparát však rovněž slibuje při maximálním zoomu telemakro s 0,49násobným zvětšením, takže ho využijete i při fotografování makra.

Foto: archív výrobce

Sony RX10 IV

U takového rozsahu zoomu se běžný fotograf neobejde bez optické stabilizace obrazu, která zvlášť na dlouhých ohniscích a při delších časech zabraňuje rozostření obrazu v důsledku chvění fotoaparátu. V případě, že je aktivována, nabízí podle Sony účinek až 4,5EV.

Sony RX10 IV je kromě klasické mechanické závěrky vybavený i elektronickou, která umožnila zkrátit nejkratší čas až na 1/32000. Sony přitom zapracovalo i na snížení tzv. rolling shutter efektu, který při použití elektronické závěrky způsobuje zkreslení u rychle se pohybujících objektů. Zcela tichý režim můžete využít ve všech režimech, včetně vysokorychlostního sériového snímání, což oceníte zejména při fotografování divokých zvířat, kde by mohl zvuk mechanické závěrky rušit.

Ocení ho i profesionální kameramani

Přednosti nové RX10 IV nicméně neoceníte pouze při pořizování statických fotografií, ale i při profesionálním natáčení videa. Maximální rozlišení videa je 4K (QFHD 3840 x 2160 pixelů).

To je nyní zachytáváno z celé plochy čipu, díky čemuž získáme přibližně 1,7x více informací, než je požadováno pro 4K video. Díky tomu můžeme dosáhnout mnohem prokreslenějších detailů. Nový systém rychlého hybridního autofokusu pak navíc dosahuje přibližně dvojnásobné rychlosti zaostření ve srovnání s předchozí generací RX10 III.

Foto: archív výrobce

Sony RX10 IV

U 4K videa můžeme natáčet při frekvenci 24 nebo 30 snímků za sekundu, v režimu FullHD je pak dispozici až 120 snímků za sekundu. K dispozici však máte i extrémně zpomalené video s frekvencemi 500 a 1000 snímků za sekundu. Maximální datový tok, kterého v závislosti na použitém režimu můžete dosáhnout, je až 100 Mb/s.

RX10 IV však nabízí i další profesionální funkce a profily pro natáčení videa, které usnadňují jeho následnou postprodukci. Samozřejmostí jsou pak i profesionální vstupy pro externí mikrofon a sluchátka.

Odolné tělo a široká konektivita

Z dalších vlastností můžeme vypíchnout například tělo utěsněné proti vniknutí prachu a vlhkosti nebo nový třípalcový vyklápěcí dotykový displej, který zaručuje dobrou čitelnost i na přímém slunci. Při použití 0,39" OLED elektronického hledáčku můžete použít funkci touchpad, kdy dotykem prstu na displeji nastavíte ostřící oblast.

Pro záznam dat můžete použít paměťové karty Memory Stick PRO Duo, SD, SDHC a SDXC. Konektivitu pak zajišťují kromě USB 2.0 a micro HDMI i Wi-Fi (IEEE 802.11b/g/n), NFC a Bluetooth 4.1.

Na trhu by se měl nový Sony Cyber-shot RX10 IV objevit v průběhu října za přibližně 2000 eur (64 000 Kč včetně DPH). Současná třetí generace Sony Cyber-shot RX10 III se v současnosti oficiálně prodává za 44 194 Kč.

Foto: archív výrobce

Sony RX10 IV

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám