Hlavní obsah

Vedra snižují výdrž notebooků o desítky procent, slunce je ničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné vysoké teploty se mohou projevit na snížení výdrže baterií notebooků o desítky procent. Extrémní teplo nebo přímý sluneční svit je mohou i nenávratně poškodit. Shodli se na tom zástupci počítačových firem.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Počítače a notebooky podle produktového manažera Lenova Pavla Janicha dokážou samy o sobě generovat vysoké teploty při náročnějším provozu, jako je třeba hraní her nebo práce s graficky a procesorově náročnými programy, a s teplem venku se jejich zahřátí ještě stupňuje. To vede k častějšímu spouštění větráku a vyšší spotřebě počítače.

„Lidé by neměli vystavovat displej pravidelně a dlouhodobě přímému intenzivnímu slunečnímu záření, aby nedošlo k poškození LCD panelu, které by se projevilo jeho zčernáním. Obecně je také třeba upozornit, že u levných notebooků, které využívají šasi z běžných plastů, hrozí při extrémních teplotách, například za okénkem auta, jeho změknutí a následná deformace celého počítače," dodal prodejní manažer Toshiby Tomáš Konečný.

Počítače se dokážou vypnout samy

Počítače renomovaných značek jsou v extrémních teplotách testovány, přesto by podle zástupců HP měli uživatelé dbát na to, aby nebyly vystaveny přímému slunci, a také je nepokládat na měkké podložky, které omezují řádné chlazení. PC bývají vybavena teplotním čidlem, které je v případě přehřátí vypne.

Provoz více počítačů v jedné místnosti může podle Petra Zajíčka z Dellu zvýšit teplotu v prostoru, protože zbytkové teplo, které odchází z větráčků PC, je vyšší než okolní teplota. „Současná moderní počítačová elektronika má výrazně nižší spotřebu energie, a tím produkuje i méně ztrátového tepla. Zcela jiná situace ale je, pokud vystavíme počítač delšímu pobytu na přímém slunci,“ podotkl.

Výraznější vliv má vysoká venkovní teplota na provoz datových center, kde bývají umístěny stovky výkonných serverů. „Vysoké denní a noční teploty mohou ovlivňovat dostupnost datového centra až desetinásobným zvýšením poruch. Ty souvisejí s nedostatečným odvodem tepla do okolí a způsobí vypínání ochran chladicích zařízení,“ uvedl Pavel Herout ze společnosti Altron, která datová centra buduje.

Zvýšení venkovní teploty o jeden stupeň Celsia znamená nárůst příkonu chlazení průměrného datového centra o tři procenta. Pravidelným čištěním teplosměnných ploch pak datové centrum ušetří minimálně 15 procent elektrické energie za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám